Met de komst van roetveegpiet is het sinterklaasfeest wel veranderd maar de essentie is niet verloren gegaan, zegt Lidwien van de Wijngaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Met de komst van roetveegpiet is het sinterklaasfeest wel veranderd maar de essentie is niet verloren gegaan, zegt Lidwien van de Wijngaert. © ANP

‘Wat de roetveegpiet ons leert over polarisatie’

OPINIEKunnen we in het hoogoplopende vaccinatiedebat iets leren van het zwartepietendebat? Lidwien van de Wijngaert, expert sociale netwerken, denkt van wel. ,,Het doel in de zwarte-pietendiscussie was niet om de ander te overtuigen maar om het eigen gelijk te halen.’’

5 reacties

 • Bert Kers

  2 maanden geleden
  Voor wat betreft het artikel over de roetveegpiet van Lidwien Wijngaert het volgende: wat hier belicht word zijn de processen die zich afspelen op media zoals Twitter en Facebook, commentaren uit de samenleving, voor een groot deel van mensen op de werkvloer. dit mag men niet als maatgevend beschouwen, er speelt namelijk een heel ander aspect, die een grote druk op de organisatoren legt om het uiterlijk van de zwarte piet te wijzigen, namelijk overheidspersonen zijn bang voor het stigma racis
 • Henk van den Beld

  2 maanden geleden
  Schreeuwers zitten aan beide kanten. Het gros van de mensen vindt het wel goed dat zwarte piet iets witter wordt. Maar ja, alleen de hardste schreeuwers krijgen een podium.
 • B Zieleman

  2 maanden geleden
  Wat mij betreft mag Sinterklaas best donker zijn met wit haar. Maar zwarte piet moet zwarte piet blijven. Staat gezellig en is meteen onherkenbaar. Dat een relatief kleine groep dit zó heeft weten te vernachelen en gehoor heeft gevonden, is dieptriest. En daarbij: zwarte piet willen 'ze' verbannen, dus in mijn ogen is dít juist pure discriminatie. Doe dan alles door elkaar, iedereen blij.
 • A.G. de Jong

  2 maanden geleden
  @S. de Haan, voor dat gedrag van sommige mensen om de eigen cultuur weg te smijten bestaat ook een naam: Oikofobie (angst voor het eigene). Maar los daarvan, het is de tegenstanders van Zwarte Piet niet zozeer om de kleur van de smink te doen, maar om tegen de culturen aan te schoppen van een land dat ze kennelijk haten. Want als Zwarte Piet weg is, dan is ook Sinterklaas zelf aan de beurt (omdat hij een uiting is van koloniale overheersing, zoals ze dat noemen).
 • S. de Haan

  2 maanden geleden
  We hebben geleerd dat een klein groepje in staat is om de Nederlandse cultuur overhoop te gooien, met oneigenlijke argumenten en Amerikaanse verhalen. We hebben ook geleerd dat een bepaalde groep Nederlanders de behoefte heeft om zo diep mogelijk te buigen, en hun eigen cultuur net zo makkelijk wegsmijten alsof ze niets met hun eigen land te maken willen hebben. Wereldvreemd.