Moeflon en wolf
Volledig scherm
PREMIUM
Moeflon en wolf © Getty Images

Wie heeft de oudste rechten in park De Hoge Veluwe: wolf of moeflon? Zo denken onze lezers er over

LezersreactiesNa de melding van de beheerder van natuurpark Hoge Veluwe dat moeflons op het terrein door een binnengeslopen wolf waren doodgebeten ontstond er een discussie. Onder andere over wie eigenlijk de oudste rechten op dat stuk bos heeft: de wolf of de moeflon. Zo reageerden onze lezers:

6 reacties

 • Paul Overakker

  1 jaar geleden
  Jammer dat veel mensen in deze discussies over de wolf zichzelf boven de natuur en boven de wolf plaatsen. Wij zijn zelf "natuur" ook al vergeten we dat nog wel eens. We maken deel uit van de natuur en zullen het in en met de natuur en dus ook de wolf moeten doen. De oplossing is in elk geval niet om prooidieren te killen, zoals wereldwijd nog steeds op grote schaal gebeurt omdat wij als "opperwezens" last hebben van die dieren. We hebben die mooie diverse natuur hard nodig om zelf te overleven!
 • anya HENZEN

  2 jaar geleden
  Waar niemand het over heeft: de wolf is dit gebied ingekomen door een door mensen vernielde omheining. Vernield waarschijnlijk omdat het bijna onbetaalbaar is om met het hele gezin het nationale park te bezoeken…
 • Yvon Meer

  2 jaar geleden
  Waarom zo negatief. Draai het om en maak er een kans van. Op de Hoge Veluwe is nu de wolf binnen de hekken. Al die mensen en biologen die nu roepen dat de wolf voor een grotere biodiversiteit in de natuur zorgt, hebben nu een kans. Laat de wolf daar een paar jaar leven. Dan kunnen we gefundeerd aan de hand van de stand van zaken van dat moment, (onafhankelijk!) laten onderzoeken of de wolf inderdaad zo'n gunstige invloed heeft. Zo niet: slaapinjectie en terug laten verhuizen naar Oost Europa.
 • Henk Bartelds

  2 jaar geleden
  Drs. P. heeft in de Dodenrit zijn ervaringen met wolven bezongen. Laat iedereen, maar vooral de Veluwenaren, nog eens goed naar dat lied luisteren. Wat de moeflon en drs. P. is overkomen, kan ook u overkomen. Ik zing nu weer wat lustiger, want Omsk komt in zicht Ik maak een sprong van blijdschap en verlies mijn evenwicht Terwijl de wolven mij verslinden denk ik, dat is pech Ja, Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg
 • J.K.G. Sleurink

  2 jaar geleden
  De moeflon is een Europese soort en past prima naast andere geïntroduceerde grazers, maar de wolf hoort er zeker ook bij om het ecosysteem compleet te maken. Het is en blijft een dilemma wat lastig op te lossen is. Wat mij betreft de wolf wegvangen en buiten de hekken loslaten. Daar moet maar een uitzondering voor worden gemaakt.