Siebren Buist: ‘We komen nu niet verder dan stellen dat de wolf beschermd is en dat er niets mag, dat begrijpen mensen niet.‘
Volledig scherm
PREMIUM
Siebren Buist: ‘We komen nu niet verder dan stellen dat de wolf beschermd is en dat er niets mag, dat begrijpen mensen niet.‘ © anp

‘Wolf moet afgeschoten kunnen worden als er te veel komen’

OPINIE Voor de tweede keer is er een wolf gevonden die onder ‘verdachte omstandigheden’ stierf. Een wolf doden is strafbaar. ‘Mensen zoeken zelf een oplossing', zegt voormalig officier van justitie Siebren Buist. ‘Zolang de wolf een onaantastbare status houdt, geeft dat voeding aan onveilige gevoelens.’

64 reacties

 • JP Pen

  4 maanden geleden
  Buist is een boerenzoon. Teveel bestaat niet in de ecologische en natuurlijke processen. Ook niet in de natuurlijke populatieopbouw, zeker niet bij een zeer territoriale ingestelde soort als de wolf. Afschot verstoort alleen maar. Wanneer heeft afschieten ooit geholpen ivm reguleren van populaties? Nog nooit! Bereikt vooral tegenovergestelde effect. Dus dhr Buist, informeer u eerst over de feiten voordat u de onderbuikgevoelens laat spreken. Laat het wild met rust.
 • Jules Vismale

  4 maanden geleden
  @R Barlaeus, als de lynx in Nederland opduikt dan kun je erop rekenen dat je zeker geen overlast aan katten hebt want lynxen zijn namelijk dol op katten en vooral als maaltijd! Wolven zullen ook katten en wasberen doden om op te eten en in Nederland gaan we ook geen mensen afschieten als daar al toch van teveel in voorkomen!
 • R Barlaeus

  4 maanden geleden
  Natuurlijk moeten wolven worden afgeschoten wanneer er teveel zijn. De grote vraag is: Wanneer zijn er teveel? Sommige idealisten zijn ongenuanceerd enthousiast over de wolf in Nederland en zien de nadelen niet. Nu doden de wolven vooral schapen. Ik hoop dat ze vooral op loslopende katten gaan jagen. Dan wordt ik ook enthousiast over de wolf!
 • Rob Elich

  4 maanden geleden
  Laten we blij zijn dat de wolf weer terug is. Alle leuterkoek over de wolf is om ziek van te worden. Wij willen wel moeflons zien (een exoot) maar wij moeten het afschieten van edelherten of het teveel aan konikpaarden maar accepteren? Er zijn teveel geiten, koeien en kippen in Nederland maar daar hoor je niemand over want daar wordt geld mee verdiend, en dat ze regelmatig wegens Qkoorts, gekkekoeienziekte of vogelpest afgemaakt worden ach, dat is maar bijzaak. Leve de levende wolven, welkom!
 • Y bethume

  4 maanden geleden
  Als de populatie Gierend uit de hand loopt is het aan de deskundigen om te beslissen of een deel moet worden afgeschoten. Verder ben ik wel klaar met de Wolf discussie.