Volledig scherm
© stock.xchng

Allergoloog: Mensen met voedselallergie krijgen niet de zorg die nodig is

REGIO - Veel mensen met een hevige (voedsel)allergie krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Dat komt doordat er in Nederlandse ziekenhuizen veel te weinig allergologen zijn.

Dat stelt Hanneke Oude Elberink (52), internist-allergoloog bij het UMCG in Groningen en expert op het gebied van allergieën.

Volgens haar moeten zorgverzekeraars ervoor zorgen dat meer allergologen een werkplek krijgen in ziekenhuizen. In Nederland zijn ongeveer dertig allergologen actief, terwijl het probleem van alleen al pinda-allergie snel toeneemt.

Het UMCG neemt deel aan een internationaal onderzoek naar mogelijke behandelingen van pinda-allergie. Een studie in Engeland laat zien dat daar 1,8 procent van de bevolking kampt met alleen al pinda-allergie. In de Verenigde Staten is dat 2,1 procent, in Australië zelfs 3 procent.

"In Nederland is nooit systematisch onderzocht hoeveel mensen deze vorm van allergie hebben." Dat zou wel een goede zaak zijn, vindt Oude Elberink.

Huisartsen
Als Nederland vergelijkbaar is met Engeland, dan gaat het bij ons om ruim 300.000 mensen. De wachtlijst bij de allergoloog is dan ook zo lang dat 'sommige huisartsen niet eens meer verwijzen', zegt Oude Elberink.

In grotere ziekenhuizen nemen doorgaans longartsen en dermatologen de rol van 'allergoloog' waar, maar ,,zij doen het erbij. Ze doen het uit liefde voor hun vak. Dat wil niet zeggen dat ze het slecht doen, maar de echte medische kennis zit bij de allergologen", stelt Oude Elberink.

Volgens haar denkt 20 procent van de mensen dat ze lijden aan een vorm van voedselallergie. In de meeste gevallen is dat onterecht. Aan de andere kant loopt een deel van de echte patiënten rond zonder de juiste en soms levensreddende medicatie. "Ik vind het triest om te zien hoe wanhopig mensen zijn in hun zoektocht naar goede adviezen. Allergie heeft een enorme impact op je doen en laten. En je moet er vaak een leven lang mee dealen."

De Stentor is benieuwd naar uw ervaringen met voedselallergieën in de zorg. Deel ze via g.meijer@destentor.nl of via Whatsapp: 06-82990536