Volledig scherm

Baggeren Vecht bij Ommen gestart

OMMEN - Het uitbaggeren van de Vecht bij Ommen is donderdag 6 oktober gestart. Vanaf de Hessel Mullertbrug tot iets voorbij de monding van de haven wordt over een lengte van ongeveer 500 meter de vaardiepte verbeterd. In dit gebied is op een aantal plekken de bodem van de Vecht verzand.

Een natuurlijke rivier zonder bescherming zal normaal gesproken in de buitenbochten uitslijpen en in de binnenbocht verzanden. Doordat de loop van de rivier de afgelopen jaren gewijzigd is, ontstaan er nu op andere plekken ondieptes. Met name voor de rondvaartboot en de pleziervaart is dat niet gewenst.

Een kraan op een ponton haalt het zand weg. Dit wordt met beunbakken en een duwboot naar een tijdelijke opslag aan de Varsenerdijk vervoerd.

Het zand dat vrijkomt bij het baggerwerk wordt grotendeels gebruikt voor ophoging van het nieuwe campingterrein Koeksebelt. Dit is onderdeel van het project Vechtoevers Ommen zuid. Het overige zand wordt door de aannemer Firma Nonak uit Ommen gebruikt. De werkzaamheden zijn naar verwachting over 4 weken klaar.