Volledig scherm

'Belangrijkste Nederlandse schaatser' neemt afscheid

LEEUWARDEN - Legendarisch, een grootheid, dé superallrounder, trendsetter, een gezellige vent. De schaatswereld neemt afscheid van een fenomeen en eert hem nog eenmaal.


Ard Schenk, met drie gouden olympische medailles, twee Europese en drie wereldtitels allround, Nederlands beste schaatser ooit: "Rintje is misschien wel de belangrijkste atleet, in elk geval de belangrijkste schaatser van Nederland geweest. Hij heeft veel mensen de weg gewezen, hij wist op jonge leeftijd al hoe de toekomst van topsport eruit zag. Alle schaatsers na hem mogen Rintje dankbaar zijn. Maar niet alleen om die reden moeten we Rintje herinneren. Hij is een atleet met een fantastische staat van dienst. In zijn kroon missen misschien twee briljantjes, maar dat olympische goud is met zijn twee zilveren en vier bronzen plakken ook wel weer een beetje gecompenseerd. Zijn prestatieniveau is in elk geval uniek te noemen, zeker in de tijd waarin hij dat voor elkaar kreeg. Hij behoort zonder twijfel tot de allergrootsten. Dat onverzettelijke van hem, een man van stavast die niet om te krijgen is, dat heb ik altijd in hem bewonderd. Hij is die Lemster gebleven, die zeiler die ook met windkracht 12 het meer opgaat."

Martin Hersman, oud-ploeggenoot van Ritsma bij Sanex: "Toen ik Rintje leerde kennen, had hij net de Hagenaars in de kernploeg overleefd. Dat was nogal wat voor een Fries. Iedereen zei van hem dat hij een egoïstische topsporter was, maar mijn ervaring is anders. Hij was bereid veel kennis te delen, vooral over materiaal. En hij wilde het vooral gezellig hebben. De kernploeg vond hij veel te groot. Met acht man aan tafel, dat stoorde hem. Daarin kwam hij niet tot zijn recht. Vandaar die Sanex-ploeg. Toen hij na Sanex met TVM in zee ging en hij samenwerking zocht met de Canadese sprinters zoals Jeremy Wotherspoon, creëerde hij commercieel schaatsen zoals hij het bedoeld had. Toppers onder elkaar. Maar TVM werd groter en groter waarna hij wegliep. Hij werd slachtoffer van iets dat hij zelf had gecreëerd."

Sven Kramer, de schaatser die het stokje als beste allrounder overnam van Ritsma: "Commercieel heeft Rintje veel betekend voor het schaatsen. Daar ben ik hem nog elke dag dankbaar voor. Hij is op en top sportman en daar heb ik respect voor. Het schaatsen verliest een boegbeeld, al waren de laatste jaren zijn prestaties niet geweldig meer. Vorig jaar heb ik nog met hem getraind in Erfurt en eerlijk gezegd, dat was niet leuk. Je wilt een Rintje Ritsma niet naar de kloten rijden op een training. Hij had het moeilijk, ik voelde het. Dit hoort niet, dacht ik toen. Het verbaast me dus niets dat hij ermee ophoudt."

Falko Zandstra, generatiegenoot en goede vriend van Ritsma: " Ik herinner me vooral de kus die ik Rintje gaf, toen hij in 1995 Europees kampioen werd op Thialf. Daar is hij erg van geschrokken. Maar zonder gekheid, hij is naast een groot kampioen ook een trendsetter geweest. We zouden samen een commercieel avontuur beginnen, maar ik kon niet langer wachten. Ik had vaste lasten, Rintje woonde nog bij zijn ouders. Of het verstandig is geweest dat ik bij de KNSB bleef, zullen we nu maar in het midden laten. Maar hij is er nu wel verantwoordelijk voor dat er goed verdiend wordt in het schaatsen."

Bert Maalderink, NOS-reporter die Ritsma twee jaar geleden na een wankele race kwaad maakte tijdens een tv-interview waarna de Fries woedend wegbeende: "Daar heb ik enorm veel reacties op gehad. Ik krijg nooit reacties op mijn schaatsinterviews, er is altijd alleen maar commentaar op mij bij het voetballen. Maar dit was anders. Ritsma was de martelaar van het schaatsen, maar daar mocht je blijkbaar niets van zeggen. Henk Gemser had als analyticus iets in de trant gezegd van waarom Rintje dit zichzelf toch weer aandeed. Dat heb ik Rintje toen voorgelegd. Met Rintje is het trouwens helemaal goed gekomen. Een paar minuten na dat interview kwamen we elkaar alweer tegen. Niets aan de hand."

Bekijk later vandaag onze videoreportage

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement