Volledig scherm
© Thinkstock

Bendes fietsdieven teisteren Kampen en Noordoostpolder

KAMPEN/NOORDOOSTPOLDER - De signalen waren er al, maar nu staat het ook vast: Kampen en Noordoostpolder hebben te maken met een explosieve groei van het aantal fietsendiefstallen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Op basis van politiegegevens is op een rij gezet hoe vaak in de eerste helft van 2015 en 2016 aangifte is gedaan van fietsendiefstal. In Kampen steeg het aantal aangiften van 94 naar 208, in Noordoostpolder van 40 naar 116.

Politieteamchef Johan Ekkel vermoedt dat het aantal aangiften in Kampen slechts het 'topje van de ijsberg is'. "Niet iedereen doet aangifte. Het daadwerkelijk aantal gestolen fietsen kan twee of drie keer zo hoog zijn, vermoed ik."

Kampen wordt geteisterd door bendes van fietsendieven, legt Ekkel uit. "Dat blijkt uit getuigenverklaringen. Vaak gaat het om meerdere fietsen die in busjes met witte nummerborden worden geladen", vertelt hij.

De dieven in Kampen en Flevoland hebben het gemunt op fietsen net boven de 1.000 euro; bij voorkeur elektrische fietsen en Gazelles.

Verklaring
Een verklaring voor de toename van het aantal aangiften van fietsendiefstal in Noordoostpolder, kon de politie Midden-Nederland gisteren niet geven. Eerder dit jaar constateerde de politie wel dat vooral in Luttelgeest meer fietsen werden gestolen. Een aantal daarvan werd teruggevonden in het lokale asielzoekerscentrum.

Urk
Ook op Urk (van 18 naar 30) en in Dronten (58 naar 72) steeg het aantal aangiftes. Eerder dit jaar werd al bekend dat daar mogelijk sprake is van een bende die systematisch fietsen steelt en waarschijnlijk gebruikmaakt van een loper. Het aantal aangiftes in Lelystad is gedaald (227 naar 208). Een duidelijke verklaring ontbreekt.

Politieteamchef Ekkel zegt dat het moeilijk is om bendes uit te schakelen. "We gebruiken verschillende opsporingsmethodes, maar het is zoeken naar een speld in de hooiberg. Meestal pakken we lokale fietsendieven." Daarnaast weet hij dat bendes meer risico nemen. "Een busje vol met zes gestolen fietsen kan 10.000 euro opleveren. Dat risi