Volledig scherm
Geen kippen dit jaar op de Oneto kleindierenshow. © Tom van den Berg

Bestuur internationale kleindierenshow denkt over alternatief

ENSCHEDE - Door het landelijke tentoonstellingsverbod voor pluimvee en watervogels vanwege de vogelgriep komt onder meer de internationale Oneto kleindierenshow in Enschede (2-4 december) in gevaar. Bestuur van de stichting Oneto, de leden van het tentoonstellingsbestuur en de hoofden van de verschillende diergroepcommissies beraden zich dinsdagavond 15 november op de situatie. Het gaat daarbij om de vraag: op welke wijze kunnen we de Oneto in Hangar 11 op vliegveld Twenthe toch door laten gaan?

Volgens voorzitter Jan Meutstege wordt gekeken naar alternatieve scenario's. Daarover heeft hij vandaag ook contact met hoofdsponsor Garvo diervoeding. ,,We zetten alle opties op een rij'', aldus Meutstege. ,,We moeten het zeer waarschijnlijk doen zonder de inbreng van hoenders en watervogels, tenzij het probleem met de vogelgriep op zeer korte termijn wordt opgelost. We hebben nog meer diergroepen, zoals konijnen, cavia's en sierduiven. Voorzitter Thom Laming van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers zit vandaag op het ministerie om uit te zoeken of sierduiven wel tentoongesteld mogen worden. En wij hebben op de Oneto ook nog de inbreng van onder meer de Parkietensociëteit.''

Alterntief
Meutstege wil proberen de Oneto door te laten gaan, al is de verwachting dat een alternatieve show minder publiek zal trekken. Dat komt omdat de groep hoenders en dwerghoenders sinds jaar en dag verreweg de grootste categorie is op de Oneto.