Volledig scherm

Bizarre vechtpartij bij interland voor geamputeerden

WESTERLO - Het Nederlands elftal voor geamputeerden bestaat nog maar net en zoekt dus naar aandacht en publiciteit. Maar de derde interland ooit van dit 'andere Oranje', werd er werkelijk één om nooit te vergeten: een hit op youtube. De oorzaak was echter zeer bedenkelijk.

De reden was dat het duel met de Belgen ontaardde in een massale knokpartij. Eerst nog tussen enkele spelers onderling, maar al snel bemoeiden tientallen toeschouwers zich met de gebeurtenissen. Er werd geslagen, geschopt en lustig met krukken in de rondte gemept. De beelden van de Vlaamse zender VTM zijn ronduit bizar. Zo is te zien hoe een Belgische speler zijn kruk vol op het achterhoofd van een niet-gehandicapte vechtersbaas ramt.

'Amp Football The Netherlands' bestaat nog maar kort en wordt (nog) niet door de KNVB erkend of ondersteund. "Dat wil de bond pas wanneer geamputeerden-voetbal een echte paralympische sport is", aldus initiatiefneemster Sylvia Aart. De spelers komen uit het hele land voor de trainingen onder bondscoach Marcel Boetzel uit Arnhem. In Arnhem ook werden enkele maanden geleden de eerste twee interlands gespeeld, tegen de Duitsers. Eenmaal winst en een gelijkspel waren een prima start. Zaterdag wachtte de eerste uitwedstrijd van 'amp-Oranje', uit tegen de Rode Duivels; voor deze gelegenheid omgedoopt in de 'Andersvalide Duivels'. Voor de Belgen was het hun eerste wedstrijd ooit.

Het duel werd gespeeld op het complex van profclub KVC Westerlo en boeide van meet af aan. Het stond 3-3 toen de vlam in de plan sloeg. Een Belgische en Nederlandse speler sloegen aan het rommelen, twee andere Belgen bemoeiden zich ermee en plots kwamen de eerste toeschouwers het veld op. Daarna ging het helemaal los. Er werden rake meppen uitgedeeld en de scheidsrechter staakte de wedstrijd. Nadat het stof was opgetrokken, bleken de verwondingen nog mee te vallen.

"We hebben de spelers gisteren laten weten dat ze dit soort supporters voortaan beter thuis kunnen laten", aldus bestuurslid Aart. "Of spelers van ons zich echt misdragen hebben weet ik nog niet. Het is nog te vers. Ja, we zaten tot nu toe echt om aandacht verlegen. Daar hebben we nu geen last meer van. Maar ik was toch liever op een andere manier in de publiciteit gekomen."

Westerlo was vandaag het toneel voor een sportieve primeur: de eerste voetbalinterland voor mensen met een prothese. De andersvalide Rode Duivels namen het in het Kuipje op tegen Nederland. Maar de wedstrijd draaide helemaal anders uit dan gepland. De gemoederen laaiden hoog op en de overtredingen stapelden elkaar op. Toen boze supporters het veld bestormden, liep de situatie volledig uit de hand.