Volledig scherm
© Thinkstock

Cafébazen negeren rookverbod

ZWOLLE/APELDOORN - Ruim 150 caféhouders in Gelderland en Overijssel negeren nog altijd het in 2014 aangescherpte rookverbod voor de horeca.

Nadat in 2004 de rookvrije werkplek werd ingevoerd werd in 2008 het rookverbod voor de horeca ingesteld vanwege de risico’s van longkanker en hart- en luchtwegaandoeningen.
Aanvankelijk hoefden eenmanskroegen zich daar niet aan te houden, maar sinds 2014 geldt een algeheel rookverbod voor de horeca. Er mag alleen worden gerookt in afsluitbare rookruimtes. ,,Maar er zijn kroegen waar stug doorgerookt wordt’’, aldus Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In Overijssel werden tot september dit jaar 1.050 controles uitgevoerd. 55 horecabazen kregen een boete voor overtreding van het rookverbod of omdat de rookruimte niet aan de eisen voldeed. In Gelderland werden 52 bekeuringen uitgeschreven, na bijna 1.800 controles.

Ruim 50 horecabazen in beide provincies kregen een schriftelijke waarschuwingen; bij controle in hun zaak bestond een sterk vermoeden dat er wordt gerookt, maar werd niemand op heterdaad betrapt.

De horeca in Flevoland (13 boetes) en Drenthe (6 boetes) wordt beduidend minder vaak op de vingers getikt. Daar ligt het aantal controles ook veel lager. Koninklijke Horeca Nederland schrikt van de cijfers. ,,Je zou denken dat iedereen nu wel gewend is aan het rookverbod”, zegt woordvoerder Joris Prinssen. „Het gaat de goede kant op, want steeds meer zaken zijn rookvrij, maar elke overtreding is er één te veel.”