De Hagendoorns voor hun Eriba-caravan uit 1970. ,,Zelfs tentenmensen willen erin kamperen.'' foto Kevin Hagens
Volledig scherm
De Hagendoorns voor hun Eriba-caravan uit 1970. ,,Zelfs tentenmensen willen erin kamperen.'' foto Kevin Hagens

Charmeur uit 1970, zelfs voor tentenvolk

HOENDERLOO - Eigenlijk hadden ze een hekel aan caravans. Zo'n wit hok achter de auto, nee, dat vonden Jasper en Brecht Hagendoorn uit Velp (Gld.) maar niks.

Maar toen ze vier jaar geleden op internet een Eriba-caravan uit 1970 tegenkwamen, veranderde dat in één klap alles.

Het is een drukte van belang op plek 143 van camping De Pampel in Hoenderloo. Vader Jasper, moeder Brecht, dochters Geesje (6) en Janna (11), Janna's vriendin Saar (11), zoon Jacob (9) en Brechts ouders Jan en Koosje de Winkel spreken nog even de dag door, voordat ieder zijn of haar slaapplek opzoekt.

Voor Jasper en Brecht Hagendoorn is dat een prachtige Eriba-caravan uit 1970. ,,Ja, mooi is-ie, hè?", zegt Jasper trots. ,,We hebben 'm vier jaar geleden gekocht via internet voor 1200 euro. Het enige wat we eraan hoefden te doen was wat nieuwe verf, nieuwe striping en nieuwe bandjes. Aan het interieur hoefden we niet veel te doen. Dat is nog helemaal origineel."

Het contrast op de kampeerstek van de familie Hagendoorn is groot. Naast de Eriba-caravan uit 1970 staan een hypermoderne fiets van het merk Sparta, waar vader Jasper werkt als bouwkundig ingenieur, en een gloednieuwe Citroën. ,,Een bruine, dat wel", zegt Jasper Hagendoorn lachend. ,,Daar hebben we voor gekozen zodat het niet te veel zou vloeken met de caravan."

Dat ze ooit zelfs hun autokleur zouden aanpassen aan een caravan, hadden de Velpenaars vijf jaar geleden niet kunnen denken. De hekel aan caravans heeft echter definitief plaatsgemaakt voor gepaste trots en passie. ,,Vroeger gingen we altijd met de vouwwagen op pad, nooit met een caravan", vertelt Brecht. ,,Zo'n wit hok achter je auto, ik moest er niet aan denken. Maar deze heeft zoveel charme dat je er wel van moet gaan houden."

Dat gaat niet alleen op voor de Hagendoorns, maar ook voor andere voormalige 'medestanders' in het caravan-hekelen. Jasper: ,,Als we ergens de camping komen oprijden, komen er regelmatig 'tentenmensen' naar ons toe. Die zeggen dan: ,,Hierin zou ik ook nog wel willen kamperen". "