Volledig scherm
Özcan Akyol

Column Özcan Akyol | Indicaties

Omdat Frans Timmermans weer eens ijdel was, of een politiek doortrapt spel moest spelen, vertelde hij een aantal Vlaamse journalisten dat er vorderingen zijn in het onderzoek naar de mislukte coup in Turkije. De vicevoorzitter van de Europese Commissie liet optekenen: ,,Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat de Gülenbeweging wel degelijk een rol heeft gespeeld." Niet een steen, maar een rots in de vijver.

Een dergelijke uitspraak, van iemand met zijn statuur, heeft grote invloed op de Turkse samenleving, die nog steeds sterk gepolariseerd is. In feite bevestigde Timmermans dat president Erdogan op een goed spoor zit: de verdachtmakingen, intimidaties en arrestaties van andersdenkenden kregen vanuit onverwachte hoek steun - het Europees Parlement.

Maar Timmermans had blijkbaar zijn mond voorbijgepraat, om wat voor reden dan ook. Binnen een etmaal nuanceerde hij zijn woorden door te stellen dat het niet om een Amerikaans onderzoek ging, maar 'indicaties' uit 'de vele contacten' die hij heeft. Bovendien zou zijn eerdere ontboezeming geen Commissiestandpunt betreffen, het was een particuliere mededeling, gewoon een aardigheidje voor de vriendelijke journalisten.

Ja, ammehoela, denk ik dan. Het is wel erg toevallig dat er volgende week in het Europees Parlement een plenair debat over Turkije plaatsvindt, mét de uitbreidingscommissaris. Het lijkt erop dat Timmermans het anti-Turkije-sentiment tot bedaren wilde brengen, over de rug van tienduizenden mensen die zich niet meer veilig voelen in eigen land.

Het is best aannemelijk dat de Gülenbeweging achter de coup zit - de leden van die organisatie hebben jarenlang hoge posten bekleed in het ambtelijke apparaat - maar als er geen glasharde bewijzen zijn en voorlopig niets aan de buitenwereld kan worden getoond, dient er tactvol en bedachtzaam met dit onderwerp om te worden gegaan.

Deze week ging het over de kloof tussen elite en burger. Eerder vergaloppeerde Timmermans zich aan het onderzoek naar de achtergrond van de aanslag op vlucht MH17, nota bene op nationale televisie, waar hij raaskalde over een slachtoffer en een zuurstofmasker. De nabestaanden werden zonder scrupels geschoffeerd.

En dan nu deze tergend domme en pijnlijke misstap, zonder rekening te houden met de gevolgen voor alle betrokkenen. De consequenties zijn voor hen. Timmermans gaat ongetwijfeld vrolijk verder.

akyol@destentor.nl