Volledig scherm
De grijze container voor restafval overbodig maken, dat is het doel van steeds meer mensen.

Dag 44: Scheiden brengt ons nader tot elkaar

Afval scheiden is reuze leuk en gezellig bovendien. Sinds we aan er aan zijn begonnen, worden we bijna dagelijks naar onze bevindingen gevraagd. Nu, 44 dagen diep in het 100-100-100 project kan ik niet anders constateren: scheiden brengt iedereen dichter bij elkaar.

Ilse, mijn vrouw, wordt tijdens een familiefeestje bestookt met vragen van ooms, tantes, verre neven en oude vrienden. Allemaal willen ze weten hoe we het er van af brengen. "Dat scheiden, hoe gaat dat nou?”. Zelf krijg ik dikwijls na een interview nog een belangstellende vraag over ons afvalavontuur. Collega’s komen met tips en trucs (groenten kopen op de markt, winkels die afvalvrije producten verkopen etcetera). En vrienden melden dat ze door onze deelname aan 100-100-100 inmiddels zelf ook begonnen zijn met afval scheiden. “We hebben een speciale afvalbak gekocht!” Eigenlijk gaat er bijna geen dag voorbij zonder dat we er op aangesproken worden. Scheiden is hot.

Die saamhorigheid is behalve leuk ook heel handig. Ervaringen delen zorgt namelijk voor een beter resultaat. Zo vroeg een familielid of we chipszakken voor haar wilden sparen. Ze gaat er een tas van maken. We zijn erg benieuwd naar het resultaat. Volgens haar zijn er zelfs cursussen voor mensen die creatief willen zijn met restafval. Ik had geen idee.

Twitter, ook heel handig. Stel er een vraag en grote kans dat er een bevredigend antwoord komt. Zeker wie de hashtag #afvalvrij gebruikt. Zelf haal ik veel nuttige informatie van Facebook. Zwollenaren hebben daar de pagina ‘100 100 100 Zwolle’ gemaakt. Je vindt er recepten om zelf vaatwastabletten te maken en ik leerde er dat er maandverband en tampons op de markt komen waar geen chemicaliën voor nodig zijn. Toch goed om te weten. Het project heeft ook een eigen website: www.100-100-100.nl. Ook leuk om eens te grasduinen en de ervaringen van de deelnemers aan het project te volgen.

Kortom, scheiden doe je samen.