Volledig scherm
Natuurfotograaf Han Bouwmeester aan het werk in De Wieden. Foto Carlo ter Ellen

De hemel voor een natuurfotograaf

Hij struint er al zo’n vijfendertig jaar rond en kent het gebied als z’n broekzak. En elke keer weer wordt hij geraakt door de schoonheid van de natuur in De Wieden. Han Bouwmeester (45), de bekende en veelvuldig bekroonde natuurfotograaf uit Goor, is vooral onder de indruk van de ‘onvoorstelbare’ dynamiek van het landschap. „De Wieden zijn telkens anders. ‘s Winters enorme wijde landschappen doorsneden met kanaaltjes en in het voorjaar en zomers door het verschrikkelijk snel groeiende riet een doolhof waar je echt de weg moet weten.”

Bouwmeester komt uit een familie van natuurminnaars. Als kind trok hij met zijn broer, vader en grootvader vaak de vrije natuur in. „Ik heb hier vroeger veel gekanood en zie de Wieden een beetje als mijn roots. De natuur hier heeft altijd grote indruk op me gemaakt.”

Dertien jaar geleden verloor Han door een ongeval zijn technisch-commerciële functie bij een bouwmaterialen handel. Tijdens zijn revalidatie ontdekte Bouwmeester de natuurfotografie. „Wat ik zag wilde ik met anderen delen. De schoonheid van de natuur uitdragen.”

Het werk van autodidact Bouwmeester bleef niet onopgemerkt. Hij won tal van nationale en internationale prijzen. Zijn echte doorbraak beleefde de fotograaf uit Goor met een foto van een korhoen, die hem in 2007 in de categorie professionals de hoofdprijs van de gewichtige Grasduinen natuurfotowedstrijd opleverde. Zijn naam als natuurfotograaf was hiermee definitief gevestigd en hij besloot van zijn liefhebberij zijn beroep te maken.

Bouwmeester trekt er vaak met anderen op uit en organiseert ook natuurfotografie reizen. Daarin passen ook de zogeheten opstapdagen in De Wieden. „Op gezette tijden trekken we met fluisterbootjes het gebied in. Voor natuurfotografen is dit de hemel. Schitterende landschappen, de rijke flora, libellen en zeldzame vogels als de zwarte stern die hier een broedkolonie heet. We gaan bij voorkeur op doordeweekse dagen. Dan is het heerlijk rustig en zijn er veel minder dagjesmensen die daar in fluisterbootjes maar een beetje rondvaren.”

Fotograaf en natuurbeschermer Bouwmeester is er geen voorstander van bepaalde gebieden in de Wieden in navolging van de Weerribben helemaal af te sluiten. „Vissers en rietsnijders zijn de duimschroeven al flink aangedraaid, maar ik denk dat Natuurmonumenten de gulden middenweg zal bewandelen. Vergeet niet dat natuurontwikkeling voor een deel afhankelijk is van diezelfde beroepsvissers en riettelers. En ik gun iedereen de waarneming die ik vorig jaar deed. Na afloop van een opstapdag ging ik nog even met mijn bootje de natuur in. Op een gegeven moment zwom er een otter voor mijn boot uit. Nee, ik heb niet kunnen fotograferen. Het was al bijna donker. Maar zo’n bijzondere ontmoeting doet me meer dan de foto.”

Volledig scherm
In De Wieden bevindt zich een broedkolonie van de zeldzame zwarte stern, gefotografeerd door Han Bouwmeester.
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement