Volledig scherm

De missie van Harold Robles

door ALEX ENGBERS - Als je Harold Robles voor het eerst ontmoet dan weet je binnen een half uur dat Desmond Tutu zijn vriend is en dat Bill Clinton hem een telegram heeft gestuurd op zijn trouwdag.Hij laat zijn gesprekspartners voelen dat je slechts één handdruk verwijderd bent van de groten der aarde.

De goedlachse Robles maakt mede daardoor snel vrienden. Hij wervelt daarnaast als een prettig gestoorde ADHD-er, die met zijn energie de verdrukten wil helpen.

Ook op mij maakte hij veel indruk toen ik hem voor het eerst ontmoette. Als persoon en vanwege zijn missie om mensen in de townships van Zuid-Afrika bij te staan. Reden om een Stentor-verslaggever in 2011 naar Zuid-Afrika te sturen voor een reportage voor onze kerstbijlage over het werk van zijn organisatie, MKI.

Het verhaal kwam er. Sterker nog, enige maanden later besloten de Stentor en Robles gezamenlijk om Tutu naar Deventer te halen. Een overweldigend succes voor allen. De oude Tutu wist nog steeds vele harten te raken. Tutu was beschermheer van MKI.

Maar bij ons was toen al het zaadje van de achterdocht gezaaid. Achter de façade van de goedlachsheid zat bij Robles namelijk een narcistische kern. Reden voor ons om er journalistiek in te duiken. Wie is Robles nu werkelijk? Na maanden onderzoek en tientallen gesprekken hebben we in de krant van gisteren en vandaag het net opgehaald. Het biedt geen prettig beeld: Robles is namelijk géén dokter, géén professor, hij is veroordeeld in de VS en hij hanteert een imposante strijkstok.

Hij gebruikt mensen om zijn eigen droom te leven als ware hij de incarnatie van Albert Schweitzer. Niets is minder waar.

Harold Robles praat weliswaar met liefde over de verdrukten en hij heeft de bijzondere gave bergen te verzetten, maar uiteindelijk zorgt hij bovenal goed voor zichzelf.