Volledig scherm
© Thinkstock

Deventer en Lelystad koploper bij stijging woonlasten

DEVENTER/LELYSTAD - Woningeigenaren en huurders in Deventer en Lelystad zijn het afgelopen jaar flink meer kwijt aan woonlasten. In de grootste gemeenten van het land dalen de gemeentelijke woonlasten, maar in Deventer stegen de woonlasten van eigenaren met 4,5 procent. In Lelystad betaalden huurders 6,5 procent meer. Nergens in de onderzochte gemeenten was deze stijging per jaar zo sterk als in deze steden.

In het land betalen huurders gemiddeld 1,0 procent minder. Voor woningeigenaren dalen de lasten met 0,2 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) uit Groningen. In 38 onderzochte gemeenten woont 40 procent van de Nederlandse bevolking.

Lasten woningeigenaren
De gemeentelijke woonlasten voor woningeigenaren (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) dalen gemiddeld met 1 euro (0,2 procent) tot 678 euro per meerpersoonshuishouden per jaar. Dit is niet in Deventer het geval. De stad verhoogt ze het sterkst met 4,5 procent, ofwel 35 euro. Amsterdam verlaagt de lasten voor deze groep het meest (met 3,7 procent ofwel 27 euro). De woonlasten voor huishoudens met een eigen woning zijn in de regio van de Stentor het laagst in Zwolle (647,36 euro) en het hoogst in Deventer (821,06 euro).

Woonlasten huurders
Huishoudens in een huurwoning betalen afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Zij betalen in 2017 gemiddeld 3 euro minder (1,0 procent). De lasten stijgen voor huurders het sterkst in Lelystad (6,5 procent, ofwel 27 euro) en dalen het sterkst in Nijmegen (38,4 procent, 36 euro). In de regio zijn de lasten het goedkoopst is Zwolle (269,72 euro) en het duurst Deventer (532,76 euro).

De gemiddelde afvalstoffenheffing in Nederland is met 277 euro 1,6 procent lager dan vorig jaar. Met deze heffing wordt afvalinzameling en –verwerking bekostigd. Deventer is met 358 euro het duurst van de onderzochte gemeentes.