Volledig scherm

Dialysecentrum Hardenberg bestaat vijf jaar en gaat langer open

HARDENBERG - Het Dialysecentrum Hardenberg (DCH), onderdeel van de Saxenburgh Groep, gaat haar openingstijden verruimen. Met ingang van 5 september is het centrum zes dagen per week geopend. De verruiming is noodzakelijk vanwege het groeiende aantal dialysecliënten.

In september is het vijf jaar geleden dat het centrum geopend werd. Het DCH is gevestigd tegenover het ziekenhuis. Per dagdeel is plaats voor negen cliënten. Het centrum biedt alle nierfunctie vervangende behandelingen, waaronder hemodialyse (zuivering bloed via kunstnier) en peritoneaal dialyse (via buikvlies) en daarnaast predialyse en voorbereiding op transplantatie. Behalve voor behandeling, kunnen cliënten er ook terecht op het poliklinisch spreekuur van de nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten), verpleegkundigen, diëtiste en maatschappelijk werk.

In 2016 is het DCH gestart met drie behandeldagen per week. Vanaf 5 september zal het centrum geopend zijn van maandag tot en met zaterdag. Momenteel zijn er zestien cliënten, maar dat kan nu uitgroeien naar 27. Mevrouw Jenni van den Berg uit Hardenberg dialyseert al bijna vier jaar in het centrum, eerst één keer per week, nu drie ochtenden. “Het bevalt me hier prima, we worden goed verwend met koffie, fruit, een hapje en als we willen warm eten voor het weggaan. Je kunt altijd met al je vragen bij de verpleegkundigen terecht. Als er iets bijzonders is, dan bespreken ze dat met de arts. Ik heb een periode gehad dat ik extreem moe was. Toen gaven ze mij adviezen wat ik daaraan kon doen. Ook hebben ze aandacht voor je privésituatie.”

De sfeer in het centrum vindt mevrouw Van den Berg prima. Ze gaat dan ook zeker mee met het uitje voor de cliënten op 1 september ter gelegenheid van het vijf-jarig bestaan van het DCH.