Volledig scherm
Foto Cees Baars

Diarree drukt melkproduktie koeien

NIJEVEEN – Koeien raken in Nederland massaal aan de diarree en krijgen hoge koorts. Dat leidt tot fors productieverlies voor de boeren. ‘Een topkoe levert daardoor op een dag wel zo‘n zes liter minder”, schetst dierenarts Bas Timmer van Dierenartspraktijk Zuidwest-Drenthe in Nijeveen . En dat scheelt wel 20 procent van de opbrengst.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer kwamen zo veel meldingen binnen van boeren dat de dienst een onderzoek instelt. Het ziektebeeld doet denken aan winterdiarree, maar dierenarts Timmer constateert dat hij ‘dit soort diarree’ nog nooit heeft meegemaakt. ‘Het lijkt een nieuw virus.” De waterdunne diarree gaat gepaard met koorts tot 41 graden.

De ziekte is niet ernstig voor het dier. De koeien gaan er niet dood aan. ‘Gewoon uitzieken’, is het devies, net als een flinke griep bij mensen. Na zo‘n zeven tot tien dagen herstelt de koe en levert doorgaans weer haar oude hoeveelheid melk.

‘Wij kregen tientallen meldingen”, zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst. Die meldingen komen uit hele land. Het onderzoek van de dienst concentreert zich op tien melkveebedrijven.

Zeker is dat relatief veel bedrijven op de Veluwe en Zuidwest-Drenthe te maken hebben met ziek vee. ‘De diarree is enorm besmettelijk”, concludeert Timmer. Daarbij maakt het niet of de koeien nog in de wei lopen of op stal staan. Het beeld is divers. De ene koe wordt ziek, de andere koe niet. Bij de ene koe leidt dat tot een melkverlies van zo‘n 20 procent, maar bij andere koeien weer minder. Maar er zijn bedrijven waar tientallen koeien aan de dunne zijn. De dierenarts adviseert boeren om de koeien alleen schoon drinkwater te geven. En minder krachtvoer. Zieke koeien hebben behoefte aan meer ‘structuur’ in hun voeding. Meer ruwvoer zoals hooi en stro.