Volledig scherm
Dirigent Jaap Neuteboom tijdens het jubileumconcert van Jubilate Deo dat het koor afgelopen zaterdag in de Open Poort in Hattem gaf. foto Henri van der Beek

Dirigent is eerste liefde trouw

HATTEM - „Eigenlijk is het niet gezond”, grapt Jaap Neuteboom. Maar toch is hij 41 jaar lang zijn eerste liefde trouw gebleven, Jubilate Deo; de Christelijk Gemengde Zangvereniging uit Hattem. Zaterdag is deze mijlpaal gevierd met een jubileumconcert in de Open Poort in Hattem. Het is september 1968 en Zangvereniging Jubilate Deo verkeert in zwaar weer. Dirigent Hendrik Brouwer is ernstig ziek en een vervanger is dringend gewenst.

Jaap Neuteboom, een prille twintiger en student Piano en Orgel aan het conservatorium, wordt gevraagd de dirigeerstok over te nemen. "Voor mij een spannende tijd, want van dirigeren wist ik nog niets. Ik heb toen een aantal lessen genomen en toen ja gezegd tegen het koor."

Als de vaste dirigent Brouwer niet terug kan komen, grijpt de jonge Neuteboom zijn kans. De Hattemer krijgt de smaak te pakken en al snel 'ruiken' andere koren het dirigeertalent uit Hattem. Neuteboom kan deze lokroep niet weerstaan en begeleid in de loop der jaren tussen de tien en vijftien koren. "Ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt." Toch is hij zijn eerste liefde altijd trouw gebleven. "Elk concert en elke repetitie is een feest. De sfeer is goed en dit koor straalt vreselijk veel ambitie uit. En bovendien staat er een goed bestuur achter, dat alles in het werk stelt om ons laten zingen. Zolang dit allemaal goed voor elkaar blijft, houd ik het nog wel een poosje vol."

Terugblikkend op 41 jaar is er één moment waarop die sfeer niet goed was. "Dat was in 1969. Ik was nog maar een jaar dirigent toen de helft van het aantal leden na een conflict opstapte. Er bleven dertien mensen over en die zeiden allemaal eensgezind dat ze door wilden gaan. Dat was voor mij de allermooiste repetitieavond in al die jaren."

In de jaren daarna groeide het ledenaantal gestaag en daarmee ook de ambities. In 1983 houdt de zangvereniging voor het eerst een concert met een groot orkest. In de jaren daarna volgen concertreizen naar de Verenigde Staten en opvoeringen van grote werken zoals het Requiem van Mozart, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.

Zaterdag bracht het koor het oratorium 'Paulus' van componist Mendelssohn ten gehore.

Eigenlijk moest het 40-jarig jubileumfeest vorig jaar al worden gevierd, maar wegens andere verplichtingen werd het feest doorgeschoven naar 20 november. Een voorbereiding van bijna anderhalf jaar ging vooraf aan de jubileumavond. "De zangpartijen zijn goed ingestudeerd. De laatste weken hebben we de puntjes op de i gezet. Het zijn vaak emotionele teksten die onze leden aanspreken. Het is mijn taak het gevoel uit de tekst te halen. Muziek is emotie en als dat eruit komt, is mijn doel geslaagd."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement