Volledig scherm
'Beheerders' Jan van den Berg (links) en Henk Graas verkopen in het nieuwe informatiepunt van stichting Kerst in de Vesting een eigen 'Kerst in de Vesting-glühwein' en de plattegrond van het evenement. foto Henri van der Beek

Elburg ademt Dickenssfeer

Elburg staat in de startblokken voor de derde editie van Kerst in de Vesting. De stad is vrijdag en zaterdag de negentiende eeuwse Dickenssfeer gehuld. Scrooge, de befaamde personage uit A Christmas Carol van Charles Dickens, zou vrijdag en zaterdag maar zo in de nauwe steegjes van Elburg kunnen lopen.

Dan verandert de oude vestingstad in negentiende eeuwse sferen tijdens de derde editie van het publieksevenement Kerst in de Vesting. Echte sneeuw zal die dagen hoogstwaarschijnlijk ontbreken, maar dat zal aan de sfeer niets onder doen. Op pleintjes en in stegen zijn straattheateracts te zien, er is een ijsbaantje en tal van deelnemers lopen in kledij die doet denken aan eeuwen geleden.

Bewoners en ondernemers in de binnenstad zijn met de organiserende stichting Kerst in de Vesting en de gemeente Elburg van plan er een grootsere happening van te maken dan de stad ooit beleefde. Vorig jaar trok het evenement nog 20.000 bezoekers, dit jaar rekent de organisatie op 50.000. Als dat lukt, treedt de kersthappening in de voetsporen van het bekende Dickens Festijn in Deventer (goed voor circa 100.000 bezoekers) en Oud Kampen (55.000 bezoekers).

Voor Elburg heeft het evenement een ongekende toeristische waarde. Ondernemers in de binnenstad, de horeca, ze kunnen in de stillere wintermaanden een graantje van het dagjestoerisme meepikken.

Het zijn lang niet alleen de ondernemers die de meerwaarde van het evenement in zien. Volgens voorzitter van stichting Kerst in de Vesting, Joop Zwart, hebben bewoners wijkcomités opgericht. Ze hebben tal van plannen ingediend om Elburg op z'n charmants aan de buitenwereld te tonen. Tientallen bewoners lopen vrijdag en zaterdag zelf in oude lompen door de straten. Zwart: "Het evenement wordt hier door iedereen gedragen. Mensen komen ook nu nog met talrijke ideeën. Iemand met een heuse scharenslijper schoot mij aan of het niet een idee was met het ding door de stad te lopen. Prima idee natuurlijk."

De stichting 'Kerst in de Vesting' is al maanden met de voorbereidingen bezig. Zo werden bewoners en ondernemers vroegtijdig ingelicht over het parkeren aan de randen van de oude vestingstad. Joop Zwart is ervan overtuigd dat de stad vrijdag tussen half vier en half elf en zaterdag tussen half twaalf en half tien vrijwel autoloos is. "Een aantal mensen dat vorig jaar een parkeervergunning heeft aangevraagd, heeft nu besloten buiten de stad te parkeren. Ze zijn er van overtuigd dat blik niet bij dit evenement hoort." Fietsers komen er op die tijdstippen ook niet meer in. De organisatie heeft bij de invalswegen fietsenrekken geplaatst.

Wie nog met vragen rondloopt, kan de komende dagen terecht in een nieuwe informatiepunt aan de Beekstraat 51. "Het is een punt waar mensen met de laatste organisatorische dingetjes terecht kunnen. Ze kunnen er terecht met vragen over de plekken waar vuurkorven kunnen staan en of de kinderen na school nog met de fiets de stad in kunnen", zegt de voorzitter. Hij benadrukt dat de organisatie altijd voor ogen houdt dat het een sfeervol, ietwat 'kneuterig' evenement moet zijn. Ondanks de wens 50.000 bezoekers naar de oude Hanzestad te trekken, mag het geen kermisachtige attractie worden. "De stad moet ook in de komende edities de negentiende eeuwse sfeer op een ingetogen wijze, zoals bij Elburg hoort, uitstralen."