Volledig scherm
© Thinkstock

Endurocircus neergestreken in Harfsen

HARFSEN - Het internationale endurocircus is neergestreken in Harfsen. Vanaf morgen is het dorp het toneel van de Europese Kampioenschappen van de marathon van de motorsport. Het EK wordt gereden in een serie van vier internationale wedstrijden, die de komende twee dagen wordt afgesloten. Zaterdag wordt duidelijk wie zich Europees Kampioen mag noemen per klasse, waar er in totaal tien Europese titels worden uitgedeeld.

Nederlanders
Wie zich concentreert op de Nederlandse deelnemers komt ruim aan zijn of haar trekken, al hoeft er voor de algehele Europese titel eigenlijk naar één persoon gekeken te worden: Thierry Pittens. De Brabander, die in de E1 klasse momenteel op de derde plaats staat, maakt nog kans om Europees Kampioen te worden. Na zijn zege in Letland in de laatste race heeft hij echter nog kans op de titel, al wordt de Italiaan Guido Conforti verslaan een bijzonder zware opgave. De lijstaanvoerder won al drie races dit seizoen. Verder zijn Lucas Dolfing, Peter Lenselink (Eefde) en Nina Klink (Raalte) kanshebbers op eremetaal. Lenselink (45) komt uit bij de veteranen en Klink (23) bij de vrouwen.

Zware beproeving
Het zal een zware beproeving worden voor de rijders, die in totaal zo’n vijftien uur op de motor zullen zitten. Zodra het licht wordt zullen de rijders starten, om zo voor het donker binnen te zijn. Zowel vrijdag en zaterdag worden er drie rondjes van negentig kilometer verreden rond Harfsen, met tussendoor vier bekwaamheidsproeven per ronde. De proeven zullen verreden worden in Kring van Dorth, langs het Twentekanaal in Eefde, en ook op de stortplaats en de crossbaan ‘t Peppelenbos in Harfsen zelf.

Deze proeven zijn bij elkaar zo’n twintig kilometer lang en elke proef gaat op tijd. Het is dus zaak de proeven zo snel mogelijk af te leggen, en zodoende zo min mogelijk tijd te verspelen. Lenselink liet al weten het ‘een prachtig parcours te vinden, dat door de hoeveelheid stukken door het bos met name in het voordeel van de Nederlanders zal werken.’ De stortplaats in Harfsen zal voor het nodige spektakel zorgen, daar er flink wat hoogteverschil overbrugt moet worden. De finish ligt na een totale afstand van zo’n 330 kilometer bij het circuit. Tevens telt de wedstrijd ook mee voor het Nederlands Kampioenschap, en nemen er ook rijders alleen deel aan het NK. Daardoor staan er in totaal meer dan 300 deelnemers aan de start.