Volledig scherm
Tjibbe de Vries, met nummer 130, vlak na de start van de Gerrit Voortman Lemelerbergloop. De Oldebroeker toonde zich sterk op de klimmetjes en finishte als snelste vijftigplusser.foto FFU Press Agency/Saskia Stegeman

Geef De Vries maar een klimmetje

LEMELE - De schapen op de Lemelerberg kijken wat verbaasd om zich heen. Het is een drukte van belang op wat normaal gesproken hún terrein is. Hier wordt deze dag voor de vijfde keer de Gerrit Voortman Lemelerbergloop georganiseerd, een cross over 10,8 kilometer. Voor één dag staat de kudde haar terrein af, maar ze krijgt er ook wat voor terug. Eén euro per ingeschreven deelnemer is voor het behoud van de schapen.


Tjibbe de Vries heeft geen oog voor de dieren. De 54-jarige atleet uit Oldebroek legt als warming-up twee maal het volledig onverharde en zeer heuvelachtige parcours af. "Ik ben er helemaal klaar voor", zegt hij, eenmaal terug bij start-finish. De Vries gaat voor een topdrie notering in de categorie vijftig-plus. "George van Gorkum en Albert Oldehinkel, dat zijn mijn concurrenten."

Tijdens de wedstrijd blijkt De Vries dit uitstekend te hebben ingeschat. Vlak na de start ligt hij derde, maar op de eerste klim gaat hij één van zijn rivalen voorbij. "Die beklimmingen, dat zijn mijn favoriete stukken", zegt hij na afloop. Dat blijkt wel als De Vries in de tweede ronde de koppositie grijpt, weer op een beklimming. Bij de bel voor de laatste ronde ligt hij elfde in het gehele veld, maar leidt de vijftigplus-categorie. Concurrent Oldehinkel is op twee seconden niet ver weg.

Het is inmiddels gaan regenen op de Lemelerberg. Het doet de temperatuur van acht graden nog kouder aanvoelen. Boomstronken worden glad. De speaker trotseert de buien en blijft enthousiast de passerende lopers benoemen. Daar komt Leon Sanderman. Hij is de eerste die de finish passeert en wint. Als er dan nog tien lopers binnen zijn, komt Tjibbe de Vries de hoek om. Hij heeft zijn minieme voorsprong iets weten uit te bouwen en finisht als eerste vijftigplusser.

"Het ging lekker", hijgt De Vries vlak na de finish. "Wel verschrikkelijk zwaar. Ik ga even een droog shirt aantrekken."

Later in het restaurant analyseert hij zijn race: "Ik ben veertig seconde sneller dan vorig jaar, en dat terwijl ik een jaar ouder ben. Ik ben hier echt heel blij mee." Van de regen en kou zegt de atleet geen last te hebben gehad. "Dat maakt mij niet uit. Voor de organisatie is het jammer. Het is een mooie wedstrijd met een goede organisatie. En mooi wat ze doen voor de schapen."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement