Volledig scherm
Sander Geerink in actie © Archieffoto Proshots

Geerink houdt schade beperkt, Nijhof-Roelofsen moet aan de bak

MAASTRICHT - Na de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Grand Prix op Jumping Indoor Maastricht (JIM), staat ruiter Sander Geerink uit Gelselaar er prima voor. De Raaltese amazone Dominique Nijhof-Roelofsen moet echter nog aan de bak om zich te plaatsen voor de grote finale morgen.

De ruiters en amazones sprongen gisteren op de openingsavond over hindernissen van 1.50 meter. Zondag wordt dat nog vijf centimeter hoger. Het toernooi is internationaal gerankt met drie sterren, wat hoog is.

Geerink
Geerink ging vrijdagavond in Zuid-Limburg als eerste van 46 combinaties van start, en hield de schade beperkt tot vier strafpunten. Bij een stijlsprong halverwege het parcours tikte zijn paard Robinson een balk uit de lepels. “Ik sprong daar iets teveel naar binnen, verder heb ik prima gesprongen,” zo reageerde Geerink. Aanvankelijk zou de ruiter niet eens in Maastricht rijden, maar hij werd op het laatste moment aan de startlijst toegevoegd, door het uitvallen van amazone Lisa Nooren.

Wel hield de 25-jarige ruiter grote namen als Gerco Schröder en de winnaar van vorig jaar, de Duitser Hans-Dieter Dreher, onder zich. Geerink nestelde zich met zijn minimale foutenlast uiteindelijk op de 20e plek. Na de tweede kwalificatiewedstrijd van vanavond volstaat een plaats bij de eerste veertig combinaties, waardoor hij met zijn score een prima uitgangspunt heeft. Wel moet hij dan een goede tweede kwalificatierun neerzetten.

Roelofsen
Voor Dominique Roelofsen ziet het er minder goed uit, al krijgt de 26-jarige Raaltese vanavond nog een kans zich te herpakken. Uiteindelijk stootte ze met haar paard Quidaro vier balken van de hindernissen, wat haar op twintig strafpunten kwam te staan en wat haar zo op de 44e plek deed belanden. Kwalificatie voor de Grand Prix is bij een goede verbeterde tweede run absoluut nog mogelijk. Welke combinaties zich uiteindelijk plaatsen is dan ook nog niet te zeggen. Het is de vierde keer dat Nijhof-Roelofsen aan de start staat in Maastricht, waarbij ze nog wacht op haar eerste Grand Prix deelname.