Volledig scherm

Gesubsidieerd onderduiken

Er zijn van die berichten in de media die je meteen wantrouwig maken. Ze zijn zó bizar, dat je denkt dat het een mop is. Het overkwam mij begin deze week en ook tijdens de kerstdagen heb ik er diverse keren over na moeten denken. Was het echt waar en geen slecht getimede 1 aprilgrap?

Het wás echt waar, het ís echt waar en het is nog steeds bizar: in Nederland krijgen criminelen die zijn ondergedoken om aan gevangenisstraf te ontkomen doodleuk een bijstandsuitkering van hun gemeente. Ook een paspoort werd hen gewoon verstrekt. Niet elke gemeente is zo dom bezig, maar al met al zijn er toch nog tachtig in dit land die zich niet aan de regels houden.
Die regels zeggen namelijk dat wie veroordeeld is geen uitkering krijgt tot zijn straf is uitgezeten. Dat is alle gemeenten gemeld en er is een administratie, waarin ze kunnen zien wie voor justitie op de loop is en dus geen geld (of paspoort) mag krijgen. Er zijn zo’n vijftienduizend personen ondergedoken, nadat ze waren veroordeeld. Dat aantal vind ik al ongelooflijk hoog. Maar dat het mogelijk is dat ze doodleuk bij een gemeente aankloppen voor een financiële bijdrage zonder meteen aan de politie te worden overgeleverd, is een idee dat maar moeilijk te bevatten is.
Zelfs in de sfeer van Kerstmis, waarin je wordt geacht (nog) invoelender en toleranter te zijn dan anders, werd bij mij het begrip voor deze falende overheden niet groter. In 2011 zouden vijf- tot zeshonderd personen ten onrechte zo’n uitkering hebben gekregen. In 2012 is het aantal opgelopen tot naar schatting zeshonderd.
Zoals gezegd, het is bijna niet te geloven. Het is dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken het heeft bevestigd en heeft aangekondigd dat ze de betreffende gemeenten gaat dwingen het geld terug te vorderen. Maar wat gaat er gebeuren met de mensen die dit soort uitkeringen goedkeurden? Zoveel dommigheid is een misdrijf op zichzelf.