Volledig scherm
Loretta Lasamahu en Edward Ngutra sloten maandagochtend in Deventer gratis een geregistreerd partnerschap. Ondanks het gemis van alle franje, is het voor het stel ‘een van de mooiste dagen van hun leven’. © Ronny te Wechel

Gratis huwelijk rijken laat minima wachten

REGIO - Mensen met lage inkomens zijn de dupe van de enorme toeloop van ‘rijkeren’ op gratis huwelijken. Veel mensen met een hoger inkomen willen ook graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Daardoor ontstaan er enorme wachtlijsten, ook hebben gemeenten alle franje van de kosteloze trouwerij afgehaald. „Het is naar dat de mensen voor wie dit bedoeld is, benadeeld worden”, constateert Simon Rijsdijk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). Het gratis huwelijk is juist in het leven geroepen om mensen die krap bij kas zitten een kans te bieden om toch te trouwen. „Maar het overgrote deel van stellen die kiezen voor gratis trouwen, is helemaal niet arm”, constateert hij. Gemeenten zijn wettelijk verplicht de gratis versie aan te bieden.

Grote gevolgen
De massale belangstelling voor de kostenloze ceremonies - naast trouwen, ook het geregistreerd partnerschap - heeft grote gevolgen gehad. Gemeenten, ook in deze regio, hebben het gratis huwelijk helemaal uitgekleed. De diensten vinden plaats in karige kamers, er zijn bijna geen gasten meer welkom en toespraken zijn in de ban gedaan. De trouwerij vindt in een kwartiertje plaats. Er zijn zelfs gemeenten die koppels aan de balie trouwen.

Lange wachttijden
Daarnaast zijn lange wachttijden ontstaan. Apeldoorn, Zwolle en Deventer zitten net als andere gemeenten heel het jaar bomvol.