Volledig scherm

Groeistuipen in Brazilië

DOOR ALEX ENGBERS - Brazilianen houden van het leven. Niet voor niets komen samba en bossanova uit Braziliaanse kokers. Dansen, muziek maken, voetballen of carnaval vieren, het is de Brazilianen toevertrouwd.

De verbeten protesten van de afgelopen dagen hebben daarom velen verrast. De met tien cent verhoogde buskaartjes (inmiddels al weer herroepen) en de peperdure voetbaltempels zijn als verklaring aangedragen. Doch dat zijn slechts aanleidingen geweest, druppels waardoor de emmer overliep. De oorzaak ligt veel meer in de sociale ongelijkheid, die, ironisch genoeg, in de afgelopen vijftien jaar juist is afgenomen. Brazilië heeft veel van de bittere armoede van de vorige eeuw afgeschud. De honger is uit het straatbeeld verdwenen. Een nieuwe lagere middenklasse is er gekomen.

Terzelfder tijd is Brazilië nog steeds een land van jonge mensen - de helft van de bevolking is nog geen dertig - die geen genoegen nemen met hun lot. Via de sociale en klassieke media weten ze hoe de rijkdom van het land weliswaar beter, maar nog steeds ongelijk verdeeld wordt. Ook al gaat het beter, het gaat nog niet goed genoeg. En dat wordt niet meer gepikt.

Het zijn dus geen broodrellen, maar het is een sociale resetting, te vergelijken met onze jaren zestig, toen de politiek (D66) en de straat (provo's en Maagdenhuis) roerige tijden beleefden. In die zin zijn Turkije en Brazilië ook verwant. In beide landen zie je de onvermijdelijke groeistuipen van een opkomende middenklasse, die horen bij een snelle vooruitgang.

In Brazilië is goed te volgen hoe breed gedragen de beweging is en terzelfder tijd hoe ongericht de woede is. Er is geen groot kwaad, dat bestreden moet worden. De kans op escalatie is daarom ook niet zo groot. De demonstranten willen geen revolutie. Ze willen enkel iets meer welvaart. Om nog meer te kunnen genieten van muziek, dans en voetbal. Want dat is leven.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement