Volledig scherm
Kandidaten Anja, Marloes, en Erwin © Fotobewerking

Hoe succesvol zijn oud-kandidaten van The Voice eigenlijk?

REGIO - The Voice of Holland begint vrijdagavond aan een nieuw seizoen. Drie deelnemers aan de tv-talentenjacht uit onze regio blikken terug. Zonder uitzondering heeft de kortstondige televisieroem hun levens veranderd. Maar het succes is zelden blijvend. „Het grote schip met geld is nooit binnengevaren.”

‘The Voice aan basis eigen theatertours’ - Erwin Nyhoff
Het grote schip met geld is nooit binnengevaren. Maar met deelname aan The Voice of Holland gaf zanger/gitarist Erwin Nyhoff in 2012 wel die slinger aan zijn carrière die hij op dat moment goed kon gebruiken. „Ik zat in een fase dat het moeizamer liep”, vertelt de beroepsmuzikant uit Heeten. Ooit was hij zeer succesvol met de band Prodigal Sons, waarmee Nyhoff optrad op Pinkpop en in Amerika.

Maar daarna ging het wat minder. Optredens waren er wel, maar niet genoeg. The Voice was de ommekeer. De media-aandacht die het opleverde, opende letterlijk deuren. Pupil Erwin Nyhoff van Angela Groothuizen werd derde en kon een droom waarmaken: onder eigen naam theatertours maken. ,,Dat was zonder The Voice waarschijnlijk nooit gelukt.’’ Nyhoff profiteert er nog altijd van.


‘Gelukkig was ik al wat ouder’ - Anja Dalhuisen
Anja Dalhuisen uit Hardenberg kan alleen maar met genoegen terugkijken op haar deelname aan The Voice (derde seizoen, kwartfinales). „Ik was al wat ouder, 29 jaar, toen ik meedeed. Dan relativeer je meer.'' Ze heeft wel wat geleerd van deze hogedrukpan. „Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Over mijn stem dan vooral, want ik deed in die tijd 70, 80 optredens met een coverbandje per jaar. Dan leer je wel op een podium te staan.”

Ze is onder haar artiestennaam Anya met een plaat bezig. Vol eigen liedjes, want de ontwikkeling in de muziek is de afgelopen vier jaar doorgegaan. Ze hield er leuke vrienden aan over. Zelfs haar directe tegenstander in ‘The Battle’, Mindy, is een echte vriendin geworden.


‘The Voice blijft mooie binnenkomer’ - Marloes van Ommen
Zonder ‘The Voice’ was ze vast en zeker wel net zo ver gekomen als nu in de muziek, maar de naamsbekendheid is mooi meegenomen, je kunt mensen een linkje van YouTube sturen én je hoeft meestal geen audititie meer te doen. Het heeft Marloes van Ommen uit Kampen dus beslist vooruitgeholpen.

In 2012 bereikte de geboren en getogen Wezepse de kwartfinales met een vertolking van ‘Listen’, de hit van Beyoncé. In hetzelfde jaar slaagde ze voor het conservatorium, ze nam deel aan een musicalschool, doet nog steeds veel optredens en is ‘voor de vastigheid’ muzieklerares geworden op een scholengemeenschap in Amersfoort. Zo’n talentenjacht met luide jingles en een spectaculaire aanpak is heel dwingend als het wordt uitgezonden, maar de nagalm is maar kort. „Ik heb destijds veel geleerd over hoe je het moet doen, heb meer mensen leren kennen, dat zijn dingen die wel meehelpen”, zegt ze.

Het netwerkje van toen stelde achteraf niet veel voor, ze heeft zelf hard moeten werken. Optredens bij bruiloften en partijen doet ze nog steeds, maar nu is ze bezig met het opzetten van een R&B Tribute, met muziek van Beyoncé, Jessie J. en andere toppers van nu. Bovenal blijft ze het leuk vinden om te zingen, waar dan ook.