Volledig scherm
Anjana met Luca (herkenbaar als Hulphond aan het blauwe dekje). "Het geluk dat deze hond mij elke dag geeft, gun ik iedereen.'' foto Henri van der Beek

Hond helpt Hattemse van anorexia af

Na jaren worstelen met gewichtsproblemen, gloort er voor Anjana Gort uit Hattem een nieuwe toekomst die ze mede dankt aan haar hond Luca. De eerste hulphond van Nederland speciaal voor Anorexiapatiënten.

De jonge pup doet het zelfs zo goed dat haar bazin haar heeft opgegeven voor de uitverkiezing van Buurthond van het Jaar 2010. ,,Die titelverkiezing is hartstikke mooi, maar ik ben al lang blij als er meer naamsbekendheid komt voor deze soort hulphonden," vertelt Anjana. Lange tijd zag het er voor haar een stuk minder gunstig uit. Al sinds haar kindertijd worstelt ze met haar zelfbeeld. De Hattemse vond zichzelf te dik, terwijl ze juist erg tenger was en extra veel moest eten om op gewicht te blijven. ,,Ik wilde niet anders zijn dan anderen en vond het vreselijk dat ik op feestjes moest vragen om extra eten." Met horten en stoten komt ze de pubertijd door, maar na haar eindexamen van de HAVO gaat het mis. Een verhuizing van Houten naar Hattem en de uitloting van haar gewenste opleiding Verloskunde hakken er diep in.

,,Mijn toekomstperspectief viel weg. Ik miste mijn vrienden zo erg dat ik in Houten bleef wonen totdat het ouderlijk huis verkocht was." Anjana gaat aan de slag als postbode, maar met de uitbreiding van haar postwijken, neemt haar zelfverwaarlozing toe. ,,Ik was helemaal alleen en voelde me erg onzeker, kampte met faalangst. Daardoor besloot ik al vrij snel niet meer te eten."

Anjana vermagert in rap tempo en durft haar ouders pas na een tijdje onder ogen te komen. Die sturen haar naar de dokter en ze belandt in het ziekenhuis. Na een paar maanden van herstel volgt een terugslag. Tot drie keer toe wordt Anjana opgenomen in een kliniek voor mensen met eetproblemen. Tijdens haar laatste opname hoort de Hattemse over de mogelijkheid voor een Hulphond via de stichting 'Bulters Mekke (B+M) Hulphond'. ,,Ik wilde al heel graag een hondje. Toen ik ook nog hoorde dat mijn puppie kon worden opgeleid tot Hulphond was ik meteen enthousiast." Ondanks dat Sheltiepup Luca, nog niet volleerd is, is Anjana razend enthousiast. ,,Dankzij Luca kan ik me over mijn eigen problemen en gedachten heen zetten. Een hond heeft immers aandacht en structuur nodig en daardoor krijgt mijn dag ook weer structuur. Luca bracht mij weer onder de mensen, want ik moest ook met haar naar puppiecursus. En boodschappen doen gaat nu veel sneller. Dat kostte me altijd een paar uur, want ik bleef dwangmatig calorieën op verpakkingen controleren. Met Luca is dat voorbij. Hij zoekt direct oogcontact en trekt aan de riem als het te lang duurt." Met haar gezondheid gaat het langzaam de goede kant op. ,,Ik ben al een jaar uit de kliniek en zit weer redelijk op gewicht en ik volg momenteel een interne opleiding bij B+M Hulphond om ook andere mensen te helpen met een hulphond. Ik ben gelovig en dank God dat hij mij Luca heeft gegeven".