Volledig scherm
Winnaar Marc Houtzager luistert naar het Wilhelmus na het winnen van de Grote Prijs van het CSI Salland. © Marek Veurtjes

Houtzager troeft Schuttert af in Grote Prijs CSI Salland

RAALTE - Marc Houtzager heeft de Grote Prijs van het CSI Salland veroverd. Op het afsluitende nummer, na vier dagen springen in Mariënheem, was de zilveren medaillewinnaar van de Spelen in 2012 iets meer dan een seconde sneller dan Hendrik-Jan Schuttert. De barrage werd gehaald door elf ruiters, die uit 57 combinaties voortkwamen in de eerste omloop.

Houtzager was erg complimenteus over het evenement, dat zijn vijfjarig jubileum vierde de afgelopen dagen. "Het werkt als ik zeg dat ik ga rijden. Dan komen andere topruiters vanzelf. Het is dichtbij voor mij en heel goed geregeld. Je moet als ruiter en ondernemer ook jonge paarden opleiden. Je kunt niet alleen maar internationale grote wedstrijden rijden met je beste paarden. Het is ideaal om de paarden hier te laten wennen aan een hoger niveau.”

In totaal werden er zeventien wedstrijden verreden. In de zwaarste categorie, de CSI**, tellen sinds vorig jaar twee wedstrijden mee voor de wereldranglijst en stonden achttien nationaliteiten aan de start. Over zijn race in de barrage was Houtzager zeer content. "Ik wist dat Hendrik-Jan snel was. Dus ik moest wat harder." Met 32.45 zette hij uiteindelijk de snelste tijd neer.

Schuttert
​De nummer twee uit Ommen kon goed leven met de tweede plek. “Mijn paard is er een jaar uit geweest met een blessure. Dit was zijn eerste wedstrijd weer. Hopelijk kunnen we meer successen boeken internationaal,” reageerde Schuttert. De man uit Ommen, die toernooi-ambassadeur is, haalde ook nog even het belang voor de regio aan. “Anders bloedt de paardensport hier dood. Het zit vier dagen vol met publiek, en het trekt mensen vanuit heel Europa aan. Dat is ook voor mij van belang met mijn stal. Want ik moet ook af en toe een paard verkopen om geld te verdienen. Van wedstrijdgelden alleen kun je namelijk niet leven.”

De Deen Martin Neergaard maakte het podium overigens compleet.