Volledig scherm
© pro shots

Jaspers naar huis, top drie al uitgeschakeld op WK

BORDEAUX - De driebanders krijgen een nieuwe wereldkampioen, dat is in ieder geval zeker na de uitschakeling van regerend en vijfvoudig wereldkampioen Torbjorn Blomdahl op het mondiale titeltoernooi in Bordeaux. De Zweed, de mondiale nummer één, verloor vanmiddag in de achtste finale van de Italiaanse tweevoudig wereldkampioen Marco Zanetti (40-17).

Ook voor Dick Jaspers, de nummer drie van de wereldranglijst, is het WK voorbij. Hij ging ten onder tegen de Belg Eddy Leppens. In de groepsfase vloog ook de Belgische mondiale nummer twee Frédéric Caudron er al uit, en zo is het toernooi zeer verrassend te noemen.

Hoog niveau
Zanetti speelde op een zeer hoog niveau, met een gemiddelde van 3,6 caramboles per beurt. Uiteindelijk maakte hij in de derde beurt met een serie van tien caramboles het verschil. Daardoor kwam hij terug in de wedstrijd van een 4-9 achterstand, naar een voorsprong van 14-9. Blomdahl zakte daarna weg, en kwam uiteindelijk niet hoger uit dan een gemiddelde van 1,9. Een te groot verschil ten opzichte van Zanetti. Blomdahl had in de groepsfase ook al moeite zijn niveau te halen, met tweemaal 1,4 gemiddeld.

Jaspers en Çoklu exit
Nadat Blomdahl uitgeschakeld was moest HCR Prinsen kopman Jaspers aantreden tegen de toekomstige Lochem/Bousema kopman Eddy Leppens. Een serie van liefst achttien caramboles werd Jaspers daarin te gortig, na een goed begin van de Nederlander. Jaspers bleef met zijn gemiddelde van 1,6 caramboles ook achter bij Leppens, die mede door zijn hoge serie 2,1 noteerde. De zege van Leppens is een stunt, omdat hij als 29e staat genoteerd op de wereldranglijst. Hij maakt volgende maand zijn debuut in Lochem. Leppens speelt vanavond om 21.00 uur in de kwartfinale tegen de Griek Nikos Polychronopoulos.

De andere kopman van Lochem/Bousema redde het overigens niet, Murat Naci Çoklu verloor het Turkse onderonsje van Semih Sayginer (40-25).