Volledig scherm
© Foto: Gerard Vrakking

Jonge ouders willen kind in nood redden

ZWOLLE - Het aantal Nederlanders dat een cursus eerste hulp bij ongelukken (EHBO) volgt, is in korte tijd explosief gegroeid. Volgens het Rode Kruis, verreweg de grootste aanbieder van EHBO-cursussen in Nederland, is het aantal deelnemers tussen 2013 en 2016 gegroeid van 9.000 naar circa 65.000.

Opvallend vaak zijn de cursisten ouders van jonge kinderen. Zij willen in geval van nood hun kind kunnen redden, stelt het Rode Kruis.

De explosieve groei van het aantal deelnemers is volgens Belinda van der Gaag van Rode Kruis Nederland boven verwachting groot en wordt vooral veroorzaakt door de publiciteit die het Rode Kruis er de afgelopen jaren aan heeft geschonken. „Ook ons diverse aanbod speelt een belangrijke rol. Niet alleen uitgebreide cursussen waar je dagen zoet mee bent en examen voor moet doen, maar ook kortdurende workshops van bijvoorbeeld één avond. Dat slaat aan, want het past beter in het drukke schema van jonge, werkende ouders.”

Regionaal
Ook in deze regio is de belangstelling groot. Veiligheidsregio IJsselland geeft de komende anderhalve maand in tien gemeenten in totaal 34 EHBO-workshops. Die zijn allemaal volgeboekt. „We merken een groeiend bewustzijn bij jonge ouders”, vertelt Annemarie Mars van de Ghor, de geneeskundige tak van de Veiligheidsregio. „Kinderen zijn hun kostbaarste bezit en ouders willen weten wat ze moeten doen in geval van nood. Dat geeft ze enige rust en dat is prettig.”

De populariteit geldt vooral voor de kortere en vaak goedkope EHBO-cursussen waarvoor je geen examen hoeft te doen. Nederland telt circa 300.000 mensen met een officieel EHBO-diploma. Dat diploma is twee jaar geldig alvorens er opnieuw examen gedaan moet worden.