Volledig scherm
© ANP

Kinderen in deze regio worden minder vaak ingeënt

REGIO - Vaker dan in de rest van Nederland laten mensen in deze regio hun kroost niet inenten. De opvallende afname van het aantal baby’s dat wordt ingeënt tegen allerlei ziekten ligt vooral aan het succes van het rijksvaccinatieprogramma. Dat zegt Gerbrig Filius van GGD IJsselland.

„Veel ziekten komen niet meer voor en de ellende ervan is daardoor niet meer zichtbaar. De kans dat je een ziekte krijgt als je niet gevaccineerd bent, is kleiner maar wel bij gratie van alle mensen die hun kinderen wel laten vaccineren.”

Landelijk
Het percentage gevaccineerde baby’s daalde voor het tweede jaar op rij. In het verleden zijn op regionaal niveau vaker dergelijke schommelingen waargenomen, maar ze zijn nu voor het eerst in het hele land geconstateerd, meldt het RIVM. De organisatie heeft hier geen verklaring voor.

Urk
Op Urk is het percentage baby’s dat is gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond de afgelopen tien jaar met 9,31 procent gedaald van 71,5 naar 62,2 procent. Zwartewaterland daalt met 5,3 procent. Maar ook Zwolle laat een duidelijke daling zien, terwijl de vaccinatiegraad in grote steden als Deventer en Apeldoorn vrijwel hetzelfde is gebleven.

Stijging
Waar Veluwse gemeenten als Nunspeet, Epe, Ermelo, Elburg en Harderwijk een daling laten zien, scoort Putten een groei van twee procent. De grootste stijging in het hele verspreidingsgebied van deze krant noteert Lochem (3,8).

Keuze
De percentages verschillen ook per ziekte waar tegen wordt ingeënt. Dat verrast jeugdartsen. „We kunnen dat niet verklaren”, reageert woordvoerder Gerbrig Filius van GGD IJsselland. „Meningokokken C- en de BMR-vaccinatie zijn wel twee aparte vaccinaties. Ouders kunnen die keuze zelf maken maar onze stafarts Jeugdgezondheidszorg heeft zelf in haar jarenlange staat van dienst nog nooit meegemaakt dat mensen de BMR wel wilden en de Meningokokken C niet.”

Indianenverhalen
De jeugdartsen horen naast religieuze bezwaren steeds meer andere argumenten van mensen tegen vaccineren. Er zou gif in zitten, de prik zou ernstige bijwerkingen hebben. RIVM, jeugdartsen en wetenschappers zeggen dat het allemaal grote onzin is, indianenverhalen gevoed door geruchten die via internet de wereld over gaan.

Om het tij te keren, gaat de overheid via het RIVM jeugdartsen beter trainen om betere voorlichting te kunnen geven.