Volledig scherm
De dag begon koud met vorst aan de grond © Sien Ossel-Buiter

Krabben! Winters weer in het oosten na het weekend

HILVERSUM - Het vroor woensdagnacht op de Veluwe. Weerplaza meldt dat de temperatuur daar daalde naar -1,4 graden. Volgende week gaat het vrijwel elke nacht vriezen. En indien er neerslag valt, zou dat zomaar ook eens (natte) sneeuw kunnen zijn. Nederland mag zich opmaken voor de eerste winterse week van dit seizoen, aldus Weerplaza.

De weeromslag ten opzichte van vorige week is voor iedereen duidelijk. Vorige week werd het in Nederland dagelijks nog 13 tot 16 graden, dit weekend stijgt het kwik amper boven de 10 graden uit. Verder heeft het droge weer, met mist en zon, plaatsgemaakt voor meer regen. Maar hier blijft het niet bij weet Weerplaza. ,,Een extra lading koude lucht is onderweg en bereikt ons na het weekend. De temperatuur levert dan opnieuw enkele graden in. Ik verwacht halverwege volgende week een middagtemperatuur van slechts 5 graden. In de nachten gaat het vrijwel overal licht vriezen, 0 tot -5 graden, en aan de grond daalt het kwik tot onder de -5 graden.”, aldus Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.

Winters
Winterjas, handschoenen, muts en sjaal kunnen we volgende week goed gebruiken. Ook de ijskrabber mag weer aan de slag. In het verkeer moeten we rekening houden met gladheid, met name door bevriezing van natte weggedeelten, en ook mist kan hinderlijk aanwezig zijn. De kans op sneeuw blijft voorlopig klein, maar een witte verrassing is mogelijk.