Volledig scherm

Leef je droom

Leef je droom in plaats van je leven te dromen. Elk jaar opnieuw proberen een paar honderd jongeren hun droom piloot te worden in werkelijkheid om te zetten.

De aantrekkingskracht van het beroep is bijna magisch. En natuurlijk kennen deze 'wannabees' de verhalen over de haperende economie. Maar daar tegenover staan ook steeds weer de fabels dat het tekort aan vliegers binnen afzienbare tijd gigantisch zal zijn. En hoop doet leven, nietwaar?

Helaas worden de dromers nauwelijks tegen zichzelf beschermd. Opleidingsinstituten zijn ook gewoon commerciële bedrijven en zij achten het niet in hun belang om een rem te zetten op de opleidingscapaciteit. De KLM Flight Academy is een van de weinige scholen voor verkeersvliegers, die enkele jaren geleden al de instroom van studenten hebben beperkt en afhankelijk gemaakt van de marktsituatie. Daarmee nam de school haar verantwoordelijkheid. De meeste andere scholen zitten er kennelijk niet mee dat hun studenten na hun opleiding zonder baan zitten, maar wel met een studieschuld van pakweg 150.000 euro. Het is onvoorstelbaar dat het onder meer op Teuge gevestigde Stella Aviation een contract heeft gesloten met het Indonesische Lion Air, dat er in voorziet dat haar studenten er na hun afstuderen hun uren kunnen maken, om uit te groeien tot volwaardige verkeersvlieger. Deze maatschappij staat op de Europese zwarte lijst vanwege haar zeer bedenkelijke veiligheidshistorie. Tegenover de NOS verkocht de directie het daarheen zenden van goed opgeleide jongelui als een soort 'ontwikkelingswerk'. Alsof zij daar de cultuur zouden kunnen veranderen. Feit is wel dat Stella hierdoor haar studenten in haar eigen baangarantieprogramma niet hun volledige studiekosten hoeft terug te betalen. Volgens de ongevallenstatistieken rijdt er gemiddeld elk jaar ergens een Lion Air-toestel van de landingsbaan en crasht er elke twee jaar eentje. De laatste was in 2010...