Volledig scherm
Leger des Heils. Foto: ANP

‘Leger laat homoseksuele heilsoldaat in kou staan'

ALMERE (GPD) – Homoseksuele soldaten van het Leger des Heils missen veiligheid in hun organisatie. Dit blijkt uit een bundel interviews met homseksuele heilsoldaten.

‘De discussie over heilsoldaten van een andere geaardheid moet niet worden doodgeslagen door bijbelteksten. Dat is het ergste dat wij elkaar kunnen aandoen´, zei Hans van Vliet, commissioner van het Nederlandse Leger des Heils, toen hij de verhalenbundel ´Uniform uit de kast´ in ontvangst nam.

Het boek van Joel Batenburg vertelt het persoonlijke verhaal van veertien homoseksuele (ex)heilsoldaten. De initiatiefnemers van de bundel zijn homobelangenorganisatie COC Nederland en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP).

Hoewel Van Vliet als hoogste officier plechtig beloofde zich sterk te maken om bruggen te slaan voor de belangen van homoseksuele heilsoldaten, was hij ook realistisch. ‘Er zijn conservatieve regio´s in ons land waar dit een heel gevoelig onderwerp is. Ik kan bij deze mensen niet met één simpele handbeweging de knop omzetten. Wel kan ik mij inzetten voor pastorale veiligheid voor al onze mensen.´ Om hier aan toe te voegen: ‘Dit behoort overigens altijd het geval te zijn. Als dit niet zo is, is er iets grondig mis.´

Naast het boek kreeg de commissioner ook wat aanbevelingen. ‘Over een aantal van deze aanbevelingen moet ik nog eens een goede nacht slapen´, gaf hij COC en LKP mee.