Volledig scherm

Lekker tochtje met volle accu

door Bert Felix - APELDOORN - Op het terras in Vierhouten zit Johan Hoogland (76) achter een biertje uit te blazen. Jazeker, hij is op pad met een elektrische fiets. ,,Ik heb geluk, ik kan nog niet weg.

Klik hier voor een grote afbeelding van de kaart

Hij hangt hier aan het oplaadpunt'', zegt hij terwijl hij nog een tweede biertje bestelt. Hoogland komt uit Amersfoort, maar is op vakantie in Stroe. Samen met twee vakantiegenoten zijn ze met volle accu's vertrokken. De vrouwen hebben nog stroom genoeg om thuis te komen, maar Hoogland heeft al meer dan de helft van de voorraad verbruikt. ,,Ik fiets anders nooit en heb overgewicht. En ik gebruik altijd de volle ondersteuning. Maar het is een geweldige uitvinding. Anders had ik hier nooit gezeten'', lacht hij.

Fietsenmaker Wigger van Ark van Profile Fietsspecialist Wigger aan de Deventerweg in Harderwijk is het helemaal met hem eens. Steeds meer fietsers kiezen voor een fiets met elektromotor. Die steeds sterker en lichter worden, met een accu die steeds langer meegaat. ,,Je hebt nu al een model waar je met lichte ondersteuning 150 kilometer kunt halen. De meeste mensen maken een tocht van zeventig tot tachtig kilometer. Dat haal je wel met een volle accu.''

Wie onderweg zonder stroom komt te zitten, kan terecht bij een van de tientallen oplaadpunten, meestal bij restaurants, cafés of vakantieparken. Een uur aan de lader levert weer een uur fietsen met lichte ondersteuning op. Wie maximale hulp wil, krijgt er twintig fietsminuten bij.

Roel (77) en Sietske (69) Menkveld uit Vledder (Drenthe) rusten uit op het terras van restaurant De Bontekoe in Garderen. Beiden hebben de oplaadpunten van het restaurant niet nodig. ,,We hebben een reserve-accu bij ons. Toen we onze fietsen kochten, had je die oplaadpunten nog niet. Na veertig kilometer raakt mijn accu een beetje leeg en dan haal ik de reserve-accu uit de tas. We hebben er nu 28 kilometer opzitten. Vanavond zitten we op 54 kilometer'', zegt Roel Menkveld.

Ook hij meldt dat hij zonder elektrische onderstening minder ver komt. ,,We zitten in het huis van vrienden in Apeldoorn. Zonder die ondersteuning had ik hier niet gezeten. Je komt verder, ziet nieuwe dingen. Voor mij is het een uitkomst, want ik ben astmatisch en reumatisch. Je bent wel in beweging, maar je wordt niet moe''. Jan (64) en Joke (61) Mobron uit De Rijp (Noord-Holland) zijn twee dagen neergestreken in een hotelletje in Hulshorst, net boven Harderwijk. Voor het eerst in hun leven maken ze een ritje op een elektrische fiets. ,,Kennissen hebben er al eentje en blijven zeggen dat wij ze ook moeten nemen. Na dit ochtendje zijn we best wel enthousiast. We kunnen er tachtig kilometer mee rijden, maar met een lange lunch halen we dat niet eens. We gaan straks met een gerust hart met een omweg weer naar huis''. Henny Janssen van Profile Fietsspecialist Janssen aan de Koninginnelaan in Apeldoorn adviseert fietsers altijd met een volle accu op weg te gaan. ,,Maar dubbel zo belangrijk is een goede bandenspanning. Dat scheelt heel veel stroom.'' Janssen zegt aan kopers altijd te vragen wat ze met de fiets willen. ,,Als je tochten van zeventig, tachtig kilometer maakt, moet je wel een iets betere fiets nemen. Dan is ook de ondersteuning natuurlijker en betere merken hebben betere accu's. Als je meer ondersteunig nodig hebt, moet je een zwaardere accu hebben. Met een uur aan de lader kun je dan weer dertig kilometer verder. Het is een prachtige ontwikkeling. Je hebt heel veel mensen die nu een mooi tochtje kunnen maken''.