Volledig scherm
ANP XTRA

Marknesser krijgt werkstraf voor verkoop vuurwerkgrondstof

MARKNESSE – Een 35-jarige man uit Marknesse hoeft niet meer de cel in voor het verkopen van grondstoffen en andere benodigdheden om zelf vuurwerk te kunnen maken. Tegen de Marknesser was 15 maanden gevangenisstraf geëist, maar de Utrechtse rechtbank veroordeelde hem maandag tot 240 uur werkstraf en een celstraf gelijk aan het voorarrest.

De verdachte kwam bij politie en justitie in beeld nadat een 16-jarige jongen uit Hoorn en een man in Leiden met zelfgemaakt vuurwerk waren aangehouden. Zij hadden de benodigdheden in de webshop van de Marknesser gekocht. Bovendien werd op Schiphol een pakketje met drie lonten onderschept dat de verdachte per luchtpost naar een klant in Australië wilde opsturen zonder vermelding van de gevaarlijke inhoud.

Inval in loods
Bij een inval in maart 2013 in de woning van de Marknesser en een loods in Emmeloord werden vervolgens ‘grote hoeveelheden’ pyrotechnische mengsels en andere chemische stoffen aangetroffen zonder dat de man over een vergunning voor de opslag beschikte en voldoende veiligheidsmaatregelen had getroffen. Volgens een deskundige hadden er bij een grote explosie binnen een straal van enkele tientallen meters dodelijke slachtoffers kunnen vallen.

Grote risico's
De rechters rekenden het de verdachte aan dat hij ‘grote risico’s voor zichzelf en zijn omgeving’ had genomen, maar een gevangenisstraf vonden ze niet meer ‘opportuun’ omdat de man 3,5 jaar op zijn berechting heeft moeten wachten en hij inmiddels weer een stabiel leven heeft opgebouwd. De rechtbank hield het daarom bij 240 uur werkstraf en 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 164 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft de Marknesser al in voorarrest uitgezeten.

“Nu besef je dat je dom bezig bent geweest”, toonde de man zich tijdens de rechtszaak schuldbewust. Ten tijde van zijn aanhouding runde hij de webshop al vijf jaar, maar hij zou niet hebben geweten dat de regelgeving in 2012 was veranderd. “Het was puur uit hobby, en zo is het gegroeid”, aldus de Marknesser.