Volledig scherm
© Thinkstock

Meer angst voor verwarde mensen in Oost-Nederland

ZWOLLE - Het aantal meldingen bij de politie van verwarde mensen die overlast veroorzaken neemt snel toe. De politie signaleert een verscherpte alertheid die voortkomt uit angst vanwege een aantal ernstige incidenten.

De politie Oost-Nederland werd afgelopen jaar 4200 keer gebeld omdat iemand zich vreemd zou gedragen. De stijging van het aantal meldingen met bijna 70 procent werd aanvankelijk toegeschreven aan de veranderingen in de zorg waardoor minder verwarde mensen terecht kunnen bij professionele hulp.

Onderzoek
Maar in een onderzoek van de politie en de Dimence Groep, de grootste instelling voor geestelijke gezondheidszorg in deze regio, werd het verband met de afname van het aantal bedden in klinieken niet aangetoond.

Alertheid
Wim Kanis van de politie Oost-Nederland wijt de enorme toename van het aantal meldingen aan een toegenomen alertheid onder burgers, en aan de angst om zelf een verward persoon aan te spreken. "Je ziet dat mensen bang worden, bijvoorbeeld door incidenten die veel impact hebben, zoals de zaak Tristan van der Vlis die in 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn een dodelijke schietpartij veroorzaakte."

Volgens het onderzoek van de politie en Dimence waren er alleen al in Zwolle in twee maanden 91 meldingen van overlast door een verward persoon.