Volledig scherm
© Thinkstock

Milieuclubs buitenspel bij uitbreiding melkvee

DEN HAAG/HARDENBERG/BERKELLAND - Tegenstanders kunnen niet naar de rechter tegen natuurbeschermingsvergunningen (Nbw) die zijn verkregen via een melding volgens de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Dit besliste de Raad van State woensdag.

Milieuclub MOB vocht in september voor de Raad van State twee Nbw-vergunningen aan die werden verleend door de provincies Overijssel en Gelderland. Hiermee kunnen melkveebedrijven in Bruchterveld (Broekdijk) en Geesteren Morsweg) uitbreiden. De provincies accepteerden de melding van de veehouders omdat de stikstofuitstoot na de uitbreiding op natuurgebieden in de omgeving jaarlijks niet meer zal bedragen dan 0,05 molecuul. In zo’n geval is een melding via de PAS voldoende om een Nbw-vergunning vergunning te krijgen. De PAS werd vorig jaar van kracht.

Milieuclub MOB stelt dat ongezien Nbw-vergunningen verleend kunnen worden ook al is de stikstofuitstoot op de natuur gering. Het gaat om de natuurgebieden Vecht en Beneden Reggegebied en Stelkampsveld. De Raad van State verklaarde zich woensdag onbevoegd om de zaken in behandeling te nemen.