Volledig scherm
ANP

Miljoenen zoek, aangifte tegen Eper broers

APELDOORN - ABN Amro is in 2009 en 2010 12,2 miljoen euro kwijt geraakt door een hiaat in de automatische beveiligingssoftware. Hierdoor kon in een paar maanden tijd dit miljoenenbedrag worden geïncasseerd en weggesluisd naar een onbekende bestemming. Van deze 'incassofraude' is door de bank aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

De oplichtingspraktijk wordt tegenover deze krant bevestigd door meerdere bronnen, die hebben meegewerkt aan het onderzoek dat de bank instelde na ontdekking. Dat onderzoek leidde naar het bedrijf Horeca Franchise Nederland BV (HFN), een van de tientallen BV's die de Eper horecabroers John en Hans den B. bezaten.

In een reactie zegt Hans den B. dat er van fraude geen sprake is. ,,Dan zou ABNAmro al wel bij me op de stoep hebben gestaan.'' Het onderzoek naar de verduistering van 12,2 miljoen euro dat ABN Amro gelaste, werd uitgevoerd door het private bureau Interseco uit Den Haag. De fraude gebeurde bij New Bank, het onderdeel van ABNAmro dat werd verkocht aan Deutsche Bank. HFN had daar rekeningen. Vlak voor de verkoop aan Deutsche Bank, werd de vordering op HFN door ABNAmro overgenomen.

Bij de fraude werd gebruik gemaakt van de vele rekeningen van BV's die de broers hadden. Door geld rond te pompen, hadden de rekeningen 'voeding', waardoor geld kon worden opgenomen tot aan het kredietplafond. Dat saldo werd handmatig direct van de rekening gehaald en met onbekende bestemming weggeboekt. Dit kunstje werd in korte tijd continu herhaald. Toen het werd opgemerkt door de bank was het al te laat. De truc is inmiddels niet meer mogelijk. Bij het interne onderzoek naar de zaak zijn zowel de afdeling security van Deutsche Bank Nederland als de afdeling Security & Fraud van ABN Amro betrokken geweest. De bank dacht de zaak ten goede te keren door het pandrecht of hypotheek te vestigen op bedrijfsinventaris en onroerende goederen van de broers, ter waarde van de 12,2 miljoen euro. De akte hiervoor werd in maart 2010 getekend, daarna bleken de BV's echter niets waard. Omdat het vastgoed ook al deels was verpand aan andere banken kan de bank fluiten naar een groot deel van het geld. Volgens Den B. gaat het om een gewoon 'arrangement' met de bank.

John den B., niet bereikbaar voor commentaar, is inmiddels persoonlijk failliet en verblijft op Bonaire, waar de broers onroerend goed zouden bezitten. Vorig jaar ging ook al een van hun dragende BV's failliet, de Veluwse Horeca Combinatie uit Apeldoorn. De curator in die BV wil aangifte doen, omdat de administratie een rommeltje is. Ze bepleit een groot overkoepelend onderzoek van FIOD en OM naar de broers.

Zaterdag in bijlage Spectrum: 'Horeca-imperium stort in'