Volledig scherm

Miljoenenclaim na 'babyroof' afgewezen

ROTTERDAM - De rechtbank heeft een schadeclaim van een miljoen euro bij Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam afgewezen.

Deze claim - de grootste ooit tegen jeugdzorg - is ingediend door een 32-jarige vader. Hij beschuldigt jeugdzorg van het onrechtmatig afpakken van zijn nu 9-jarige zoon en spreekt zelfs van kinderroof.

Volgens de rechtbank is er geen sprake van een onrechtmatige daad door Jeugdzorg en moet de vader voor een deel van zijn verwijten eigenlijk bij de Raad voor de Kinderbescherming zijn. De man gaat in hoger beroep en is bereid tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens door te strijden.

Samen met zijn advocaat bereidt hij nu ook zaken tegen de staat en de Raad voor de Kinderbescherming voor. "Er zijn grote fouten gemaakt. Wie waarvoor aansprakelijk is, is nog niet precies duidelijk. Het zwartepieten is nu wel begonnen", reageert de vader op het vonnis.

De man is zijn kind al negen jaar kwijt, nadat zijn toenmalige vriendin en moeder van de baby het jochie in een vlaag van verstandsverbijstering te vondeling legde. Eerst belandde het kind in een crisisopvang en later in allerlei pleeggezinnen. Aanvankelijk was er een bescheiden omgangsregeling, maar die is stopgezet. Sinds oktober 2011 heeft hij zijn zoon niet meer gezien.

De strijd om zijn kind heeft voor de man grote financiële gevolgen. Doordat hij bij de rechtbank heeft verloren, komen alle kosten, ook van de advocaat van jeugdzorg, op zijn bordje. Dat gaat om een bedrag van bijna 9.000 euro. "Schokkend dat het zoveel geld kost als je in opstand komt en vecht voor je recht."

De vader ziet voldoende aanknopingspunten om in hoger beroep wel succes te hebben. "De manier van motiveren voldoet niet aan de minimum eisen. Jeugdzorg hoeft nooit wat te bewijzen: ook bij deze rechter niet. Ze staan boven de wet. Ik denk dat ik nog steeds ijzersterk sta. Mijn rechten zijn geschonden, doordat ik voor belangrijke beslissingen niet ben gehoord en zelfs als niet belanghebbende ben bestempeld, terwijl ik het gezag nog had."

Ondanks het verdriet blijft de hoop op hereniging groot. "Mijn zoontje heeft tegen een psycholoog gezegd dat hij me graag wil zien. Maar hoe langer het contact uitblijft, hoe meer we van elkaar vervreemden."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement