Volledig scherm
© stock.xchng

Mooi afgewogen voorstelling van het HENS-theater.

RECENSIE - door Frans Leenderts

Hassa, ster van Susa, vertelt het verhaal zoals is opgetekend in het bijbelboek Esther. Regisseur Remy van Tilburg heeft het gelijknamige boek van Tommy Tenney bewerkt voor theater. Het resultaat heeft een ontroerende voorstelling opgeleverd. 

De joodse Hadassa en haar oudere neef Mordechai zijn de enig overlevenden van een moordpartij op hun familie. Mordechai probeert Hadassa zo goed mogelijk te beschermen uit angst voor herhaling. getoond. Hadassa, overtuigend gespeeld door Sanne van Ommen, wordt door de koning van Perzië opgeroepen om in zijn harem te worden opgenomen. Haar bescheiden optreden bij de koning zorgt ervoor dat zij koningin wordt. Zij noemt zich dan Esther om haar joods-zijn te verbergen. Hans van der Meiden speelt niet alleen de bezorgde neef Mordechai, maar ook de koning en zijn raadsheer Haman. In al die verschillende rollen weet hij de juiste nuances aan te brengen. Als Haman alle joden in het land wil doden, moet Esther de koning zien te winnen voor haar volk.

Als decor wordt gebruik gemaakt van een multifunctionele kubus, ontworpen door Cor Wobma, waarmee op een creatieve manier vijf verschillende achtergronden worden getoond. De verschillende stemmingen in het verhaal worden prachtig ondersteund door oosterse muziek. De actualiteit van het gegeven is overduidelijk. Een afgewogen voorstelling die raakt.

Hadassa, ster van Susa

• regie en tekstbewerking: Remy van Tilburg.

• spel: Sanne van Ommen en Hans van der Meiden

• muziek: Keesjan van der Maas, Dries Lansdorp en Job Noordmans.