Volledig scherm

Necrologie:
Henk van Brussel 1935-2007; Vriendelijke vakman

DEVENTER - Henk van Brussel was tot het laatst langs het voetbalveld te vinden. De geboren Rijssenaar was een op en top voetballiefhebber, die als trainer meer succes oogstte dan als speler.

Van Brussel had een rood-geel hart. Hij maakte als speler deel uit van het elftal van Go Ahead, dat in 1963 promoveerde naar de eredivisie. Het betekende meteen het einde van zijn carrière in Deventer. De makkelijk scorende middenvelder moest plaats maken voor talentvolle jonge spelers.

In de jaren dat hij in de Adelaarshorst speelde, viel hij op door zijn tomeloze inzet. Overdag was hij slachter in een slagerij, later op de dag liep hij voorop op het voetbalveld. ,,Ongelooflijk dat Henk dat altijd heeft volgehouden'', zegt Joop Butter, medespeler uit die tijd. ,,Hij was geen gepolijste voetballer, maar wel een heel harde werker.''

Weinigen vermoedden toen in die aimabele voetballer een trainer. Van Brussel werd het wel. Bij Go Ahead, inmiddels met toevoeging Eagles, was hij van 1971 tot 1979 assistent-trainer. Tot drie keer toe hielp hij zijn club uit de brand en nam hij het roer over nadat de hoofdtrainer vertrok. Legendarisch was het duel tegen FC Amsterdam in 1978 om lijfsbehoud. Hij nam het over van Wiel Coerver en hield de Deventer club met succes in de eredivisie.

Met Rohda Raalte werd Van Brussel in 1979 landskampioen bij de amateurs. Het succes betekende een opstap naar het hoofdtrainerschap van achtereenvolgens Heerenveen, De Graafschap, FC Groningen en Heracles. In Friesland zwaaide hij vijf jaar de scepter. Van Brussel stond simpel, maar aanvallend voetbal voor. Zijn opportunistische speelstijl stond in Heerenveen bekend als 'de Brusselse kermis'.

Wellicht onbedoeld plaveide de Deventenaar bij verschillende clubs de weg voor een bekende opvolger (Heerenveen: Foppe de Haan, FC Groningen: Hans Westerhof en Heracles: Henk ten Cate).

In Almelo kwam in 1990 een abrupt einde aan zijn trainersloopbaan. Tijdens een ochtendtraining scheurde hij zijn achillespees af en kon hij niet langer op het veld staan. ,,Zonde was dat'', zegt Heraclied Folkert Velten, speler onder Van Brussel. ,,Misschien was hij toen al wel een trainer van de oude stempel, maar voor ons was hij een uitstekende trainer. Hij was heel duidelijk, speelde voetbal zonder poespas.''

Van Brussel scoutte later nog voor GA Eagles, maar ook bij de andere clubs bleef hij een graag geziene gast. En was er geen profvoetbal, dan stond hij ergens in zijn woonplaats wel langs de lijn. En altijd met voor een iedere een vriendelijk woord.

Zondag overleed hij op vakantie in Turkije aan de gevolgen van een hartaanval. Henk van Brussel is 72 jaar geworden.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement