Volledig scherm
Vignet

Nederland paradijs voor BV-fraudeurs

RAALTE - Dossier BV Fraude - In Nederland wordt op zeer grote schaal gefraudeerd met BV's. Vorig jaar gingen tienduizend bedrijven failliet. Volgens Justitie was in een kwart van de gevallen sprake van frauduleus handelen. Hoewel deze BV-fraude jaarlijks zevenduizend banen kost en een schadepost oplevert van circa een miljard euro, gaan de daders veelal vrijuit.

Volgens Wolter Schaap, fraude-coordinator van de Kamer van Koophandel Oost Nederland, is een rammelend rechtssysteem er de oorzaak van dat er honderden miljoenen in illegale circuits belanden. "Nederland is een eldorado voor fraudeurs."

Bij de BV-fraude wordt telkens dezelfde tactiek gehanteerd. Oplichters kopen voor een symbolisch bedrag slecht lopende BV's. Daarmee bestellen ze in korte tijd onder meer grote hoeveelheden goederen en halen alles wat aan waarde in het bedrijf zit (zoals inventaris, voorraad) eruit. Als het bedrijf vervolgens failliet gaat, is er geen cent meer te halen. De fraudeur gaat vrijuit, omdat het bedrijf op naam is gesteld van een katvanger, een aan lager wal geraakte persoon die in ruil voor een vergoeding als kop van jut wil dienen als Justitie vervolgt. En bij de katvanger is dus ook niets te halen.

Volgens Schaap zijn er in Nederland minstens twintig beroepsoplichters werkzaam die op grote schaal BV's leeg plukken. Hij zou het liefst een krachtige vuist maken tegen 'de rotzakken' in ondernemersland. "Helaas voel ik me vaak een roepende in de woestijn. Met dit soort grootschalige fraude is de pakkans beduidend geringer, dan wanneer je een keer door rood licht rijdt."

Als hoofdoorzaak noemt Schaap het ontbreken van nauwe samenwerking tussen instanties als Openbaar Ministerie, politie, fiscus en curatoren. Schaap: "Onderzoekers, controleurs gaan al snel buiten het boekje met onze regelgeving, vooral vanwege de privacywetgeving. Daarom zijn veel gegevens niet met elkaar uit te wisselen."

Bijkomend probleem is dat ook curatoren, die de faillissementen begeleiden, maar in tien procent van de vermoedelijk frauduleuze gevallen aangifte doen. Zij moeten hun eigen vergoeding ook uit het faillissement halen. Als echter blijkt dat er niets te halen valt, verdienen ook zij niets en staken ze hun onderzoek.

Het Financieele Dagblad meldde afgelopen week dat de belastingdienst met een speciaal team faillissementsfraude gaat aanpakken.

Heeft u zelf ervaring met faillissementsfraude of wilt u reageren op dit artikel? E-mail de redactie.

Volledig scherm