Volledig scherm
In Lettele zijn ze al begonnen met nieuwbouw © Ronald Hissink

Nieuwbouw in kleine kernen trekt na jaren stilstand flink aan

ZWOLLE/HARFSEN - Na jaren van stilstand gaat er in veel kleine kernen weer gebouwd worden. In ruim twintig kleine kernen in deze regio bestaan concrete woningbouwplannen. In sommige gevallen is de bouw al gestart of gebeurt dat binnen een paar maanden. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

In de meeste kleine kernen is vaak al tien jaar geen nieuwe woning meer gebouwd. Plaatselijk Belang-verenigingen zijn blij met de nieuwbouw, omdat ze er vanuit gaan dat daarmee de leefbaarheid van hun dorp verbetert. Ze hopen bijvoorbeeld op nieuwe aanwas voor de plaatselijke basisschool en extra inkomsten voor de middenstand.

Jongeren
,,Door de crisis durfden projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en gemeente jarenlang niet te bouwen”, zegt voorzitter Bertus Karssenberg van Plaatselijk Belang Harfsen. ,,Heel vervelend, want ondertussen konden onze jongeren nergens terecht en liepen weg naar Deventer en Laren, waar wel gebouwd werd.” Na tien jaar droogte start volgende maand in Harfsen de bouw van 23 nieuwe woningen.

De Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen (OVKK) juicht toe dat er weer volop bouwplannen worden gesmeed. ,,We zien het om ons heen aantrekken, na al die jaren van stilstand is dat iets waar we verheugd over zijn”, zegt voorzitter Ruud de Jong.

Ook de provincies Gelderland en Overijssel zien dat nieuwbouw in kleine kernen aantrekt. ,,Het is belangrijk dat er niet slechts gebouwd wordt voor de huidige lokale vraag naar woningen, maar dat ook de prognoses voor de langere termijn als leidraad worden genomen”, zegt woordvoerder Karen Mol van de provincie Gelderland.

Bestaande woningen
Overijssel plaatst een kanttekening bij nieuwbouw in kleine kernen, omdat juist daar in de toekomst mogelijk bestaande woningen leeg komen te staan. ,,Dat zou zonde zijn”, zegt woordvoerder Joram van Donk. ,,De provincie verkiest inbreiding voor uitbreiding. Dus eerst de mogelijkheden binnen een kern benutten, zoals het ombouwen van bestaande locaties zoals een leegstaande school. En pas daarna bouwen op een nieuwe locatie.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement