Volledig scherm
Fotografe Karine Versluis gaf gisteren twee fotoworkshops aan jongeren in Staphorst. De deelnemers gingen er gewapend met bloknootjes op uit om goed te leren kijken. foto Frens Jansen

Ogen belangrijker dan camera

STAPHORST - Ze laat een ansichtkaart met 'Een groet uit Staphorst' zien om te tonen hoe het niet moet. Fotografe Karine Versluis daagde jongeren gisteren uit hun gemeente eens anders in beeld te brengen. "Geen standaard plaatjes van oude ambachten, boerderijen en klederdracht.

Fotografeer je dorp hoe je dat zelf ziet."

De in Staphorst geboren en getogen Versluis gaf gisteren twee workshops in het Dienstencentrum. Ze zijn losjes bedoeld als voorbereiding op de fotowedstrijd die binnenkort gehouden wordt in het kader van de viering van het 200-jarig bestaan van de gemeente. Ook bij die wedstrijd draait het er om dat jongeren hun woonplaats op hun eigen manier in beeld brengen.

Een dure camera is daar niet voor nodig, benadrukt Versluis. "Bij fotografie draait het vooral om kijken en om goede ideeën. Je moet anders kijken dan normaal, want als je fotografeert kijk je door een kader. En de manier waarop je het onderwerp in dat kader zet, kan een foto heel interessant maken."

Om alvast te oefenen met dat kijken worden de deelnemers aan de workshop op pad gestuurd. Zonder camera maar mét een bloknootje. De helft van de groep gaat observeren bij de lokale supermarkt, terwijl de andere helft de kou trotseert bij de rotonde midden in het dorp. Alle observaties worden na afloop vergeleken. "Je merkt dan dat de een heel andere dingen opvalt dan de ander, ook al heb je op dezelfde plek gestaan."

Hoewel Versluis zelf is opgegroeid in Staphorst, liep ze als tiener niet met een camera of bloknootje door het dorp. "Met fotografie was ik in die tijd nog helemaal niet bezig. Daar ben ik pas later mee begonnen toen ik een tijd in Barcelona woonde. Uiteindelijk ben ik op mijn drieëntwintigste begonnen aan een fotografieopleiding aan de Kunstacademie in Den Haag."

Voor haar afstudeerproject besloot ze in 2006 terug te keren naar haar geboortedorp. "Fotografie is hier altijd een gevoelig punt geweest en omdat ik zelf uit Staphorst kom, vond ik dat ik daar iets mee moest doen. Bij Staphorst denken veel mensen meteen aan lange rokken en klederdracht. Ik wilde met mijn foto's het dagelijks leven hier in beeld brengen hoe ik het zie."

Dat leverde foto's op van de kerkgang op biddag en de stoffenwinkel in Rouveen, maar ook van jongeren in een keet en een uitgaansavond in Kisteman. "Het fotoboek dat ik heb gemaakt, laat verschillende generaties naast elkaar zien. En het boek geeft ook een tijdsbeeld. Veel oude tradities als de klederdracht zijn aan het verdwijnen; het Staphorst van nu bestaat over veertig jaar niet meer."

Dat Staphorst van nu mogen de jongeren uit de gemeente de komende tijd in beeld gaan brengen voor de fotowedstrijd - met Karine Versluis in de jury. De inzendingen worden geëxposeerd tijdens de viering van het 200-jarig jubileum van de gemeente. Meer informatie over de wedstrijd is binnenkort te vinden op www.jonginstaphorst.weblog.nl .