Volledig scherm
© Freddy Schinkel

Onzekerheid troef over invulling ‘hartje Kampen’

KAMPEN - Gemeente Kampen moet zo snel mogelijk duidelijk maken wat er met het stadspark gaat gebeuren. De partijen die nu in het stadspark zitten, willen liever vandaag dan morgen weten waar ze aan toe zijn. Over een maand gaat het nieuwe zwembad open en heeft het huidige dus geen functie meer. Dat biedt ruimte voor nieuwe invulling.

Tot op heden ligt er geen plan voor het stadspark. Het wordt tijd dat dat er wel komt, zegt Eelco Last (scouting Hanzeluiden) namens de twaalf clubs en verenigingen in het plantsoen.

Vlekken
„We willen zo snel mogelijk met de gemeente om de tafel”, zegt Last die pleit voor een ‘vlekkenplan’ waarbij het park globaal wordt ingedeeld. „De ene partij ontwikkelt sneller dan een ander, bij zo’n vlekkenplan kan dat. Liever geen plan waarin vastligt hoe het park er in 2020 uitziet.” Wat de partijen zelf willen, is helder: een groener park, met een voedselbos. En geen auto’s meer over het gedeelte van de Flevoweg door het park.

Spel
Er moet ook meer reuring komen, met sport, spel en ontmoeting. Een groot schaakbord, bijvoorbeeld, een zandbak of jeu-de-boulesbaan. Dit soort voorzieningen mogen ook in het monumentale parkgedeelte, aan de kant van de Ebbingestraten, zegt Last. „Het zal geen Vondelpark worden, maar meer levendigheid kan wel.”

Bestaand
In het park is vooral ruimte voor bestaande partijen, zo bleek vorige week tijdens een bijeenkomst over invulling van het stadspark. Voor de zwemclub en de duikvereniging moet een plekje worden gevonden, bij het nieuwe zwembad of in de toren van de oude. Voor verenigingen die er nu niet zijn, wordt het lastig, denkt Last. „Daarvoor is plek nodig, en verkeer. Dat gaat niet.” Geen schietbaan in het oude zwembad of een outdoorbedrijf in het plantsoen, als het aan de parkpartijen ligt.

Theetijd
Voor een theehuis is wel draagvlak, nabij de kinderboerderij. „Al is daar nog geen uitbater voor.” Het woord is nu aan de gemeente Kampen. Geld is er nauwelijks, dat is opgemaakt bij bouw van het nieuwe zwembad. De parkpartijen willen zelf bij fondsen aankloppen voor financiering. „Maar dan moet er wel een plan komen waarmee we verder kunnen”, zegt Last. Daar is het wachten op. „

Zwembad
Wethouder Geert Meijering houdt vooralsnog alle opties open. Eerst moet duidelijk worden wat er gebeurt met het huidige zwembad, zegt hij, daarna is de rest van het stadspark aan de beurt. Een ding is zeker: niet alle ideeën kunnen worden overgenomen. „ Kijk, een voedselbos neemt vrij veel ruimte in. Dat gaat ten koste van andere plannen.” En ja, er is weinig geld. „Maar dat is geen reden om op voorhand nee te zeggen.”