Volledig scherm
© AD

Opnieuw code geel: sneeuw in het oosten van Nederland

Het gaat donderdag sneeuwen. Dat was al bekend. Maar het KNMI heeft nu ook code geel afgegeven voor het oosten van het land voor de opkomende sneeuwbui.

Met name in het midden en het oosten van het land gaat het donderdagavond flink sneeuwen. De dikke truien, wollen sokken, handschoenen, sjaals: ze mogen allemaal weer uit de kast. Want donderdagavond is niet het enige moment dat het gaat sneeuwen. In het weekend wordt Nederland waarschijnlijk ook getrakteerd op een winters landschap.

Alert
Het is in 2017 al de derde keer dat er code geel wordt afgegeven. Maar wat betekent het? ,,Code geel betekent eigenlijk: let op! Mensen moeten alert zijn bij code geel'', legt Diana Woei van Weerplaza uit. De waarschuwing wordt gegeven zodra het gaat sneeuwen, waaien, misten of hard gaat regenen.

,,Pas bij code oranje verwachten wij van mensen dat ze actie ondernemen. En dat ze naar de berichten luisteren.'' Bijvoorbeeld afgelopen weekend. Toen werd code oranje afgegeven voor gladde wegen. Dan geven KNMI en andere weerstations het advies mee om niet de weg op te gaan. Toch deden mensen dat, met als resultaat 500 ongelukken.