Volledig scherm
Saymak schiet PEC naar een 2-1 © Pro Shots

PEC Zwolle sterkste in vermakelijke IJsselderby

ZWOLLE – PEC Zwolle heeft de eerste IJsselderby van dit seizoen gewonnen. Na een bewogen eerste helft en een enigszins vlak tweede bedrijf, was de thuisploeg met 3-1 te sterk voor Go Ahead Eagles.

De IJsselderby ging flitsend van start. Al binnen een paar seconden kreeg Go Ahead Eagles een grote kans de score te openen. Na een voorzet van Randy Wolters, schoot Marcel Ritzmaier over.

Vroeg doelpunt
PEC had niet lang nodig om van de schrik te bekomen, want de thuisploeg opende een minuut later zelf de score. Theo Zwarthoed kwam onnodig uit zijn doel, waardoor Queensy Menig de gelegenheid werd geboden de bal over de doelman heen te lobben: 1-0, en de snelste treffer in de IJsselderby ooit.

De vroege voorsprong gaf PEC vleugels, met Menig als gevaarlijkste man. Al was de beste kans nog voor Youness Mokhtar, die de bal in de zevende minuut tegen de lat loeide. De Zwolse flankspeler, de laatste weken in topvorm, moest even later echter geblesseerd het veld verlaten na een botsing met Darren Maatsen.

Gelijkmaker
De bezoekers uit Deventer kwamen daarna meer en meer in de wedstrijd. Sander Fischer bekroonde dat met de 1-1 vlak voor rust. Zijn eerste eredivisietreffer in dienst van Go Ahead mocht er zijn. Na een afgeslagen voorzet van Maatsen, schoot hij de bal met een halve omhaal in de kruising.

Tweede helft
Overmoed of niet; Go Ahead gaf in de beginfase van de tweede helft veel te veel ruimte weg. Linksback Rochdi Achenteh werd continu overlopen en nota bene Deventenaar Mustafa Saymak zette PEC na een klein uur spelen weer op voorsprong. De middenvelder werd alle ruimte geboden en schoot fraai raak vanaf een meter of twintig: 2-1.

Pas vijf minuten voor tijd keerde de opwinding terug in de IJsselderby. Kevin Brands schoot de bal op de rand van het strafschopgebied op de vuisten van Mickey van der Hart, waarna invaller Kenny Teijsse in de rebound ook op de doelman van PEC stuitte.
Een minuut voor tijd viel de beslissing. Go Ahead-verdediger Sander Fischer kreeg direct rood nadat hij PEC-invaller Anass Achahbar de doorgang had belet. Danny Holla krulde de bal uit de opvolgende vrije trap – net buiten het strafschopgebied – fraai in de bovenhoek: 3-1.

Door de 3-1 zege nestelen de Zwollenaren zich in de middenmoot van de eredivisie, terwijl Go Ahead alleen nog Roda JC (op doelsaldo) onder zich heeft.


PEC Zwolle – Go Ahead Eagles 3-1 (1-1). 2. Queensy Menig 1-0, 42. Sander Fischer 1-1, 57. Mustafa Saymak 2-1, 90. Danny Holla 3-1. Scheidsrechter: Gözübüyük. Toeschouwers: 13.200. Rode kaart: 88. Sander Fischer (Go Ahead Eagles). Gele kaart: Holla, Menig, Marinus (PEC Zwolle); Wolters, Achenteh, Ritzmaier, Groenbast (Go Ahead Eagles).
PEC Zwolle: Van der Hart; Schenkeveld, Van Polen, Van de Pavert, Verdonk, Holla, Warmerdam; Ehizibue (76. Achahbar), Saymak (71. Marinus), Mokhtar (19. Thomas); Menig.
Go Ahead Eagles: Zwarthoed; Groenbast, Fischer, Schenk, Achenteh; Nieveld, Duits (74. Suk), Ritzmaier (84. Teijsse); Maatsen, Hendriks (68. Brands), Wolters.