Volledig scherm
© Thinkstock

Providers willen 1,6 miljoen euro van Apeldoorner

ZUTPHEN – Een 36-jarige Apeldoorner die verdacht wordt van fraude met abonneetelevisie heeft een vordering van 1,6 miljoen euro van providers Ziggo en UPC aan de broek gekregen. De man zou zogeheten dreamboxen verkocht hebben waarmee tv-kijkers illegaal abonneezenders konden ontvangen.

Dat bleek vrijdag uit de rechtszaak die diende in Zutphen. Het waren UPC en Ziggo – inmiddels samen één bedrijf – die samen met Irdento, het bedrijf dat de versleutelingstechniek maakt voor abonneetelevisie, de politie op de hoogte stelde van een eigen onderzoek naar fraude. De politie hield eind 2013 zeven verdachten aan voor 'card sharing'-fraude. Om abonneetelevisie te ontvangen moet een abonnement afgesloten worden. Maar de verdachten omzeilden die vaak dure abonnementen door de versleuteling te kraken. Ze verkochten de door hen versleutelde dreambox, waarmee op een televisie abonneezenders ontvangen worden, op grote schaal tussen 2010 en 2013, denkt het Openbaar Ministerie. Er zouden honderden vervalste abonnementen aan de man gebracht zijn. Vandaar de hoge vordering van de twee providers.

Vijf verdachten
In de zaak zijn vijf verdachten overgebleven, waarvan de 36-jarige Hakan A. uit Apeldoorn een van de hoofdverdachten is. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de vordering van de providers alleen tegen hem is ingediend. De vordering kwam als een verrassing voor de rechtbank. A. was vrijdag niet in de rechtszaal: hij verblijft in Turkije en is volgens zijn raadsman niet van plan naar Nederland te komen. Hij was onder valse voorwendselen door het OM eind 2013 naar Nederland gelokt en werd tot zijn schrik vastgezet. ,,Ik zie nu geen reden hem opnieuw vast te zetten'', zei de officier van justitie.

Ontkennen
Dat zijn komst naar Nederland wel gewenst is, kwam uit de koker van de raadsman van de 58-jarige Sonja H. uit Apeldoorn. Zij zou de fraude samen met A. gepleegd hebben maar ze ontkende stellig ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Haar zaak en die van A. zijn vrijdag aangehouden om het Openbaar Ministerie de kans te geven de hoofdverdachte te horen.

De zaak tegen de Apeldoorners wordt vermoedelijk over een halfjaar hervat.